Eu aleg România: Marius Urzică, gimnastul care a dus până la perfecțiune exercițiul de la cal cu mânere
Publicat de radiomures, 6 mai 2016, 08:58 / actualizat: 9 mai 2016, 23:50
În anul 2000, la Sidney, gimnastica masculină din România reușea, prin Marius Urzică, să obțină cel mai important rezultat din istoria sa: câștigarea primului titlu olimpic. Performanța, unică până ziua de azi, nu era deloc întâmplătoare, Urzică fiind un nume deja consacrat în lumea gimnasticii mondiale. Ascensiunea lui Marius începuse în urmă cu 6 ani la Praga și Brisbane, când, la doar 19 ani, devenise campion european și mondial, și continuase apoi cu argintul cucerit la Olimpiada de la Atlanta.
Născut în 30 septembrie 1975, la Topliţa, în judeţul Harghita, Marius Urzică, supranumit „regele calului cu mânere”, a fost tentat la început să practice hocheiul, sportul rege în zonă, însă destinul îi pregătise cu totul altceva. Tatăl marelui campion, Ioan Urzică, care a decis să-l dea la gimnastică, îşi aminteşte de primii paşi făcuţi de fiul său în sala de sport de la Gheorgheni:
Bineînțeles că el opta, că a văzut hochei și aveau crose, dar am zis, întâi faci gimnastică, să vezi că aici sunt orientare în spațiu, mobilitate, forță, lucruri necesare în orice sport. Și noi l-am dat acolo, prima dată mergea în picioare pe sub calul cu mânere. Și așa, încet- încet, a evoluat, prima dată cu exerciții mai simple, forță, mobilitate. De acolo am plecat. Pe urmă a început să-i placă și a renunțat total la hochei și am mers pe această variantă”.
Marius Urzică începe gimnastica atras de bara fixă, însă mai multe accidentări îl determină să se concentreze asupra calului cu mânere, aparat cu care avea să cucerească lumea.
Drumul de la Gheorgheni la Sidney, spre prima treaptă a podiumului olimpic, a fost unul lung şi anevoios, presărat cu multe sacrificii, probleme de sănătate şi dezamăgiri. Au fost momente grele, în care s-a gândit chiar să renunţe. Însă sprijinul celor dragi şi ambiţia sa de fier l-au făcut să meargă de fiecare dată mai departe, trecând peste obstacole, urcând treaptă cu treaptă.
Tehnica dobândită după mii de ore de trudă la antrenamente, l-a plasat între cei mai buni gimnaşti ai lumii din istorie la cal cu mânere. Cu exerciţii duse până la perfecţiune, Marius a fost, timp de un deceniu, liderul incontestabil al acestui aparat. Titlul olimpic câştigat la Antipozi, a fost vârful unei cariere excepţionale, care a mai cuprins două medalii de argint şi una de bronz, la Jocurile Olimpice de la Atlanta 1994 şi Atena 2004, trei medalii de aur şi două de argint la Campionatele Mondiale (Brisbane 1994, Tianjin 1999, Ghent 2001 și Debrecen 2002) şi alte 3 de aur la Europene ( Praga 1994, Ljubliana 2003). Este printre puținii sportivi care se pot lăuda cu o notă maximă, primită în 2001, la Glasgow, și cu două elemente din gimnastică, e vorba de calul cu mânere şi de paralele, care îi poartă numele.
“Sunt bucuros pentru ceea ce am realizat. Antrenorii cu care eu am început, Ferenc Jozsef și alți antrenori care erau acolo la club, care m-au mai ajutat, au văzut potențial în mine și tocmai de aceea au încercat, și au reușit să clădească, așa, cărămidă cu cărămidă, până să ajungem la cel mai înalt nivel, la cea mai bună performanță”.
Marius Urzică a ieşit de pe scena marilor competiţii în 2005, dar rămâne în istorie prin ceea ce a făcut pentru gimnastica mondială. Nu a renunţat niciodată la sportul pe care l-a iubit şi practicat de la o vârstă fragedă. A devenit antrenor, iar în perioada 2010-2014 a făcut parte din staff-ul tehnic al lotului naţional. De doi ani se află împreună cu familia în Qatar, unde antrenează o grupă de juniori.
Studioul: Radio România Tg.Mureș
Realizator: Valeriu Voaideș
Coordonator: Lavinia-Nicoleta Ghișa
Operator cameră: Alin Mariș
Editor imagine: Alin Mariș
Prezentator: Rodica Boariu
Voice Over: Gabriela Pîncă
Citește 100 de povești de aur ale sportului românesc pe www.eualegromania.ro