Este „Ziua Planetei Pământ” – ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător

Publicat de Stan Lucian, 22 aprilie 2025, 15:02 / actualizat: 22 aprilie 2025, 16:11
Ziua Pământului este marcată azi, iar tema din acest an este „Puterea noastră, planeta noastră”.
Și tot pe 22 aprilie este celebrată și „Ziua internaţională a Mamei-Pământ”, marcată de statele membre ale Naţiunilor Unite, iar în România tot mai multe ONG-uri își stabilesc ca prioritate protejarea mediului înconjurător.
În acest context, de nouă ani Radio Tg. Mureș organizează acțiuni de strângere de deșeuri de pe malurile râului Mureș, cooptând administrațiile locale, instituțiile și organizațiile neguvernamentate din zonă.
Redactorul șef al Radio Târgu Mureș, Szasz Attila a explicat că, dată fiind conjunctura dată de sărbătorile pascale, acțiunea de ecologizare a fost programată anul acesta pe data de 25 mai:
„Și în acest an continuăm tradiția și pentru a noua oară vom încerca să curățam cele două maluri ale râului Mureș în zona orașului Tg. Mureș. În acest an în 25 mai vom organiza acest eveniment, dar am lansat de Ziua Pământului invitația pentru toți iubitorii de natură și ai ecologizării. Avem parteneri tradiționali care de 9 ani sunt alături de noi, dar sunt și foarte mulți care pe parcurs s-au alăturat inițiativei noastre. Este un eveniment deschis tuturor, indiferent de vârstă. Vrem să atragem atenția asupra unor probleme, și nu cred că trebuie să fim indiferenți asupra unor probleme de mediu.”
Szasz Attila a constatat, călătorind zilele trecute pe râul Mureș cu caiacul, că dacă peturile s-au diminuat considerabil pe malurile Mureșului, deșeurile mai mari continuă să fie, din păcate, prezente.
Milvus din Târgu Mureș, specializată pe salvarea animalelor, aceasta militează, pe lângă acțiunile clasice de ocrotire a faunei și florei, și pe un mod de viață care să nu dăuneze mediului.
Președintele asociației, Papp Tamas:
„Cel mai important ar fi ca oamenii să aibă un stil de viață care cauzează cele mai puține probleme naturii. Acum 30 de ani, când am început noi să lucrăm cu păsările și cu natura, toată lumea credea că suntem un pic ciudați, dar eu sper că am ajuns cu toții să recunoaștem că ocrotim natura pentru că fără ea nu mai avem nici noi un viitor. Sunt foarte multe de protejat în județul Mureș, de la păduri valoroase, avem un parc național în Călimani, avem foarte multe pajiști și râuri pe care ar trebui să le ocrotim. Dar e un pic mai delicat să zic ce ar trebui de fapt omul să nu facă, fiindcă omul își poate găsi valori naturale în jurul zonei unde stă.”
Agenția pentru Protecția Mediului Mureș se axează pe educația tinerei generații și desfășoară, anual, acțiuni de mentorat cu elevii și studenții din județ.
Directoartea APM Mureș, Cristina Pui:
„Instituția noastră conduce acțiuni de mentorat pentru elevii Colegiului Agricol Traian Săvulescu de la clasele de protecția mediului. Participăm la Caravana Mureșului, ”Nebula”, eveniment dedicat inspirării tinerilor, un concept precum cel de sustenabilitate organizat în cadrul Liceului UMFST. Am participat ca invitat la unități de învățământ, în cadrul Săptămânii Verzi, la Școala Gimnazială Romulus Guga din Tg. Mureș, având de asemenea întâlnire cu studenții Universității Dimitrie Cantemir pe discuții referitoare la protecția mediului.”
Ziua Pământului a fost fondată cu 55 de ani în urmă de senatorul aerican Gaylord Nelson, iar după două decenii ONU a declarat ziua ca sărbătoare oficială a planetei Pământ.
Ziua Pământului a avut un rol important în popularizarea problemelor de mediu, iar în 2016 a fost înfiinţată Earth Day Organization, cu filiale în peste 190 de ţări.
Autor: Valeriu Russu