Este o certitudine: românii dăruiesc mai multe flori decât în trecut

Publicat de Corina Muntean, 17 februarie 2020, 11:10 / actualizat: 19 februarie 2020, 17:12
Deducem acest lucru din faptul că afacerile din domeniul floral și-au dublat cifra de afaceri în ultimii cinci ani. Creșterea se bazează însă pe comerț și mai ales pe importuri, ceea ce contribuie la deficitul balanței comerciale.
Florile nu sunt doar frumoase, ci pot fi și profitabile. Afacerile cu flori au crescut considerabil în ultimii cinci ani, cu 96% față de 2014 la 330 milioane de lei în 2018. Astfel, business-urile din domeniul floral din România și-au dublat cifra de afaceri în ultimii cinci ani și vor continua să crească și în 2020, cu aproximativ 15%, până la 450 milioane de lei. Analiștii companiei de consultanță KeysFin arată într-o analiză de piață că peste 90% din antreprenorii din domeniu sunt români. Creativitatea acestora și pasiunea pentru aranjamente florale și-au spus cuvântul. Dar, pentru ca piața locală să înflorească și mai mult, este nevoie de o strategie clară și de investiții susținute pentru cultivarea florilor. Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin spune că momentan, creșterea acestui sector a venit doar din consum.
Cu toate acestea, nu toate sunt afaceri înfloritoare: din totalul celor peste 830 de companii analizate, 387 au înregistrat profit, 373 au avut pierderi, iar restul au avut un rezultat nul în 2018. Pe de altă parte, în același an, rezultatul net al business-urilor din domeniul floral (profit minus pierdere netă) a evoluat în ritm susținut, reușind să treacă de la o pierdere de 12,5 milioane de lei în 2014, la un profit de peste 20 de milioane de lei în 2018. În paralel, comerțul internațional de plante vii și produse de floricultură al României (exporturi plus importuri) a înregistrat o creștere de 5,8% față de 2014, la aproape 136 milioane de euro în 2018. Analiștii KeysFin atrag însă atenția asupra majorării deficitului comercial, care a avansat cu 6,6% peste nivelul din 2014. Mai simplu spus, valoric România a importat în 2018 de 50 ori mai multe flori decât a exportat, iar principala sursă a importurilor florale din țara noastră este Olanda, cu aproape 60% din total. În topul țărilor din care România importă flori se mai regăsesc Ungaria, cu 12% și Italia, cu 8% din total. În țară businessurile din domeniu au înflorit cel mai bine în București, care se află pe primul loc în clasamentul județelor cu 34 % din cifra de afaceri națională. Capitala este urmată de județul Bistrița-Năsăud, cu 10% din total și de județul Ilfov, cu 9%.
Ca și în alte activități asistăm și aici la un proces de digitalizare a afacerilor. Piața de e-commerce din România crește de la an la an, iar obișnuința românilor de a găsi totul la un click distanță se regăsește și în cazul business-urilor florale.
Potrivit datelor din domeniu, în 2019 existau aproximativ 150 de magazine online de flori, iar cele mai ocupate luni pentru acestea sunt lunile februarie, martie și decembrie. Sărbătorile locale, precum 1 martie sau Dragobetele, dar și cele internaționale, precum Valentine’s Day sau 8 martie, contribuie semnificativ la rotunjirea veniturilor comercianților online de flori.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
sursa: www.keysfin.com