Este nevoie de tot mai mulți specialiști în domeniul IT
Publicat de Corina Muntean, 7 decembrie 2022, 08:43
Nu doar la noi în țară, ci peste tot în lume. Aceștia vor trebui să răspundă prin iscusința lor și instrumentele pe care le au la dispoziție celei mai mari amenințări – criminalității cibernetice, ale cărei costuri globale vor ajunge în 2025 la peste 10 trilioane de dolari.
Deficitul de personal calificat în securitate cibernetică, munca de la distanţă şi în sistem hibrid, ransomware sau metaverse-ul sunt câteva dintre principalele provocări cu care se confruntă, la ora actuală, mediul cyber. Și asta, în condiţiile în care costurile globale ale criminalităţii cibernetice vor creşte cu 15% pe an, până la 10,5 trilioane de dolari, în 2025, arată o analiză întocmită de specialiştii companiei de securitate cibernetică Eset.
Conform datelor centralizate şi publicate recent pe blogul din România al producătorului de soluţii antivirus, o primă problemă identificată se referă la creşterea criminalităţii cibernetice la nivel global. În acest context, un raport al Cybersecurity Ventures arată că totalul costurilor globale ale criminalităţii cibernetice vor creşte cu 15% pe an, din 2021 până în 2025. Acesta reprezintă mai mult decât profiturile realizate de întregul comerţ ilegal de droguri combinat.
Creşterea poate fi atribuită extinderii semnificative a activităţii grupurilor infracţionale cibernetice şi a grupurilor susţinute de guvern. În acelaşi timp, zona expusă a unei companii este din ce în ce mai extinsă, fiind o consecinţă directă a proceselor de transformare digitală, stimulate de progresul unei lumi din ce în ce mai tehnologizate virtual, susţin experţii.
În ceea ce priveşte deficitul de personal certificat – a doua provocare din domeniu – există un decalaj global al forţei de muncă în domeniul securităţii cibernetice de 3,4 milioane persoane, iar 70% dintre organizaţii au posturi neocupate în domeniul IT, după cum relevă studiul ISC, privind Forţa de Muncă în domeniul Cibernetic.
Companii importante precum Google, Microsoft sau IBM lansează diverse iniţiative care vizează formarea şi îmbunătăţirea competenţelor angajaţilor sau potenţialilor candidaţi în domeniul securităţii.
În privința incluziunii şi diversității, analiza de specialitate Eset consideră că este necesar să fie dezvoltate iniţiative şi politici pentru a atrage o mai mare participare din partea grupurilor şi minorităţilor slab reprezentate în domeniul acesta de nişă din IT. ‘Astfel, atragerea către domeniul securităţii cibernetice a femeilor în special poate contribui nu doar la creşterea performanţelor dar şi la reducerea lipsei de profesionişti calificaţi’, se precizează în cercetare.
În ceea ce priveşte metaverse-ul, proiecţiile despre adoptarea acestuia relevă faptul că, până în 2026, un sfert din populaţia lumii va petrece cel puţin o oră pe zi în această lume virtuală şi, prin urmare, securitatea în acest univers reprezintă o provocare pentru viitor, apreciază specialiştii.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.