Este foarte posibil că în săptămânile următoare să asistăm la o transmitere comunitară susţinută cu tulpina Omicron
Publicat de MIRELA ROTAR, 7 ianuarie 2022, 19:40
Afirmația îi aparține ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila, care se reproduce de aproape 5 ori mai repede decât precedentele variante.
Însă o proporţie mică de cazuri ajung în spitale, aşa că NU sunt motive să fie întreruptă activitatea şcolară, a explicat ministrul. În opinia sa, decizia de a suspenda cursurile trebuie să fie luată doar dacă activitatea spitalelor ar fi blocată.
Acum avem o creştere de câteva cazuri, 5-10 cazuri la Terapie Intensivă, care se înregistrează zilnic, care nu pune probleme, dar asta nu înseamnă că peste o săptămână sau două săptămâni nu ştiu să vă spun care va fi trendul în ATI, sperăm toţi să avem mai puţine cazuri spitalizate.
Însă cum ar trebui să procedeze o persoană care are o suspiciune de infecţie cu virusul SARS-CoV-2?
Alexandru Rafila:
În primul rând, să se ducă să fie diagnosticat dacă are simtomatologie, să se ducă la medicul de familie. Deocamdată, la un centru de testare, cu cât te testezi mai repede, eşti evaluat mai repede. Pentru cei care au comorbidităţi sau factori de risc majori, vor fi îndrumaţi la acele centre de evaluare, unde să beneficieze de o radiografie sau de un CT. Fiecare va primi schema terapeutică indicată.
Pentru tratament există deocamdată la dispoziţie Remdesivir-ul şi până la sfârşitul lunii vor fi primele cantităţi de Molnupiravir, iar în luna februarie un alt antiviral.
Ministrul Sănătăţii, profesor doctor Alexandru Rafila a mai adăugat că la o estimare de un milion de cazuri în România au considerat că aproximativ 250.000 de pacienţi ar trebui să fie beneficiarii unui tratament antiviral ţintit, administrat doar după o evaluare medicală.