Este bună alimentația vegană?

Publicat de radiomures, 1 noiembrie 2017, 16:51 / actualizat: 2 noiembrie 2017, 11:52
Astăzi este Ziua Internațională a Veganilor, adică a persoanelor care nu consumă carne, dar nici lactate sau alte produse derivate din carne. De menționat că veganii consumă alimente tratate termic, respectiv fierte, fripe sau coapte, însă raw-veganii le consumă crude.
Acest lucru este în dezacord cu biologia umană, care este omnivoră prin constituție, susține medicul de familie, dr. Melania Frătean:
Din păcate pentru adepții veganismului, nu suntem ierbivore. Asta nu înseamnă că neg calitățile deosebite ale alimentelor vegetariene, care nu trebuie să lipsească dintr-o dietă echilibrată. Dar o alimentație exclusiv din vegetale neprocesate termic își are dezavantajele ei, în afară de dezechilibre în nutriente, este și riscul apariției parazitozelor și a diverselor boli digestive prin infestare. Uneori e destul de greu să să speli fiecare frunzică de salată…”
Dieteticianul și nutriționisul Ligia Pop arată că, pentru un stil de viață sănătos, este necesar să folosim până la 75% vegetale în alimentație:
Încerc să-i determin pe cei care au o alimentație tradițională, să introducă în alimentația zilnică un procent cât mai mare de crudități. 75% este procentul ideal, în momentul în care dorim să ținem boala departe. Se insistă, în studiile de specialitate, pe crudități bogate în clorofilă, fiindcă clorofila se zice că este esența vieții și ne ajută foarte mult în regenerarea celulară și în detoxifiere și în curățare și în general în tot procesul de susținere a vieții, respectiv o îmbătrânire ușoară, nu rapidă cum se întâmplă de cele mai multe ori.”
Dacă dorim să ne schimbăm total alimentația este necesară o pregătire prealabilă, altfel organisul le va resimți ca pe niște șocuri iar efectele vor fi contrare, susține psihologul Szabo Szidonia:
Nu e totuna că se hotărăște omul să devină vegan sau vegetarian din cauze de sănătate sau din modă. Apoi, urmează o perioadă de pregătire, conștientă, premeditată sau inconștientă, ceva de genul că ai în minte chestia asta de mai mulți ani. Pentru că, cu cât omul este mai pregătit, cu atât stresul și simptomele de adicție vor fi mai mici. În caz contrar ei pot fi extraordinar de stresați.”
Un studiu din 2014, publicat „Journal of the American Medical Association”, arată că persoanele care au o dietă vegetariană trăiesc, în medie, cu câţiva ani mai mult decât persoanele care consumă carne.
Însă, un studiu de anul acesta prezentat la Congresul Societăţii Europene de Cardiologie, arată că persoanele cu o alimentaţie săracă în grăsimi saturate are un risc de deces prematur cu 13% mai mare decât cele care le consumă fără restricţii.
Valeriu Russu