Eroica de Beethoven la Sala Radio
Publicat de Stan Lucian, 22 aprilie 2024, 16:58
Vineri, 26 aprilie, veți asculta la Sala Radio celebra Simfonie nr. 3 – Eroica, semnată de Beethoven, în interpretarea Orchestrei Naționale Radio. Inițial, compozitorul dedicase lucrarea sa, compusă în 1804, lui Napoleon, pe care îl considera o întruchipare a idealurilor democratice ale Revoluției Franceze. Ulterior, când Napoleon s-a autoproclamat împărat, compozitorul s-a simțit profund dezamăgit şi a retras dedicația, considerând că marele conducător abdicase de la idealurile sale. Beethoven și-a intitulat lucrarea Eroica, dar i-a mărturisit editorului său că lucrarea se numește de fapt Bonaparte. Simfonia a fost în cele din urmă dedicată unuia dintre protectorii artistului: prințul Lobkowitz. La moartea lui Napoleon pe insula Sf. Elena, se pare că Beethoven a considerat marșul său funebru din simfonie ca pe o intuiție prevestitoare.
Concertul va fi dirijat de Mirian Khukhunaishvili, dirijor georgian stabilit în Islanda, co-fondator și director muzical al Orchestrei de Tineret din Tbilisi. Lăudat de cunoscutul dirijor și pianist german Christoph Eschenbach ca fiind un „tânăr dirijor extraordinar de talentat”, după debutul său la pupitrul Konzerthausorchester Berlin, tânărul maestru se afirmă pe scenele europene.
A dirijat orchestre precum Tonhalle-Orchester Zürich, Royal Concertgebouw Orchestra, Konzerthausorchester Berlin, Bamberger Symphoniker, Orchestra Simfonică Națională Daneză, Orchestra Filarmonicii din Oslo, Orchestra Simfonică a Islandei, Orchestre Philharmonique de Radio France ș.a. Din 2021, este profesor invitat la Universitatea de Arte din Islanda, unde predă dirijat și conduce corul universității. În 2020, și-a obținut doctoratul în dirijat la Academia de Muzică din Cracovia.
În aceeași seară îl veți aplauda și pe pianistul Daniel Ciobanu, invitat să interpreteze la Sala Radio Prokofiev – Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră. Apreciat internațional prima dată în 2017, la Concursul Arthur Rubinstein din Tel Aviv, unde a câștigat atât medalia de argint, cât și premiul publicului, Daniel Ciobanu a fost aplaudat în prestigioase săli de concert din întreaga lume, precum Carnegie Hall (New York), Elbphilharmonie Hamburg, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, St John’s Smith Square Londra, și a efectuat turnee în Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud și Brazilia.
Daniel Ciobanu a urmat studiile de masterat la Berlin la Universität der Kunste. A primit importante premii internaționale, precum premiul I la Morocco Philharmonique în Casablanca (Maroc), UNISA International Piano Competition în Pretoria (Africa de Sud), BNDES International Piano Competition în Rio de Janeiro (Brazilia).
Daniel Ciobanu a obținut bursa de studii Constantin Silvestri ce a constat într-un an de studiu la colegiul privat Stewarts Melville College – Edinburgh și este absolvent magna cum laude al Conservatorului Regal al Scoţiei din Glasgow, după 6 ani cu bursă de studii integrală. A primit, de asemenea, mai multe distincții prestigioase precum Tânărul Muzician al Anului 2008, oferit de Rotary Club Edinburgh, bursa Yamaha Europe Foundation 2010 și cele două diplome de excelență pe parte de Tehnică și execuție și Diploma de Pianist-Concertist, la École Normale de Musique-Alfred Cortot în Paris.
A colaborat cu numeroase orchestre, ca Israelian Philharmonic, Orquestra Sinfonica do Brasil, Johannesburg Symphony Orchestra – Africa de Sud, Orchestra Filarmonicii din Maroc, Orchestra Regală a Scoţiei etc.
Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.
Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.68.00). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro, dar şi în librăriile Cărtureşti.