Epidemie de scarlatină în Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 31 martie 2023, 12:22 / actualizat: 6 aprilie 2023, 15:45
Încă nu s-a încheiat complet sezonul virozelor și altor boli respiratorii care au umplut în ultimele luni secțiile de pediatrie din spitalele mureșene, iar acum medicii de familie se confruntă cu un val de scarlatină.
Infecția este obișnuită pentru această perioadă la copiii mai mici care se află în colectivități, însă nu în număr atât de mare, spun medicii.
Nu se cunoaște exact numărul cazurilor la nivel de județ deoarece se fac raportări doar o dată pe lună la Direcția de Sănătate Publică.
Boala este, însă, extrem de contagioasă și poate veni cu complicații grave dacă nu este tratată corect, spune președintele Patronatului Medicilor de Familie din Mureș, Iulia Băilă:
În primul rând, apare o durere în gât, cu gât roșu la copii, amigdale umflate, cu sau fără depozite albicioase, febră destul de înaltă, limbă zmeurie. Da, oricum, intră în apanajul nostru a punea diagnosticul și în cazul în care copilașii fac febră și se plâng de durere în gât, imediat să se prezinte la noi să punem diagnosticul și să procedăm la tratamentul corespunzător. Pot să spun că este epidemie, da. Avem foarte mulți copii cu astfel de prezentări. Noi facem niște raportări o dată pe lună (pentru scarlatină) dar, în mod special acum că este epidemie, nu facem raportare suplimentară.
Măsuri de prevenție ale bolii sunt cele obișnuite pentru bolile contagioase, și anume păstrarea distanței și spălatul frecvent pe mâini.
Pentru tratamentul scarlatinei, medicii recomandă administrarea de antibiotice. De luni de zile, însă, antibioticele lipsesc aproape în totalitate din farmacii, prin urmare, părinții sunt nevoiți să caute medicamentul în numeroase farmacii din alte localități.
După primele două zile de la începerea tratamentului antibiotic, copilul nu mai este contagios, însă el trebuie retras imediat din comunitate pentru a nu răspândi boala.
Cristina Bulbescu