Energie electrică din torenții de ploaie
Publicat de radiomures, 2 martie 2016, 12:15
O echipă formată din doi studenți de la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității ”Pentru Maior” din Tîrgu-Mureș au ocupat locul trei la un concurs de inventică care a avut loc zilele trecute la Sibiu.
Este vorba de Concursul Național Studențesc “Calea verde în machete”, competiție prin care se găsesc soluții inovatoare de adaptare la schimbările climatice.
Proiectul denumit “Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă”, este implementat de APM Sibiu și este finanțat printr-un grant din fonduri asigurate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia.
Echipa formată din Csibi Endre și Richard Boschner de la UPM Tîrgu-Mureș s-a calificat cu proiectul “Utilizarea torenților formați în urma ploilor abundente pentru producerea energiei electrice”.
Invenția ar putea fi pusă în practică în Norvegia, într-o primă etapă, spune coordonatorul de proiect care a și avut, de altfel, inițiativa proiectului, șeful de lucrări din cadrul universității mureșene, Daniel Dragomir:
Mi-a venit ideea după o ploaie torențială și văzând șuvoaiele trecând peste șosea, și ne-am gândit la captarea la o altitudine mai mare a torenților, să nu-i lăsăm să se unească ca să provoace viituri. Și atunci o să-i captăm în niște bazine și apoi producem curent electric cu microhidrocentrale. De exemplu, au fost doi norvegieni în juriu și unul dintre ei a spus că l-ar interesa (invenția) pentru localitatea din care este în Norvegia, care se confruntă cu probleme de genul acesta. Și a rămas că s-ar putea să conlucrăm mai departe.”
Universitatea ”Pentru Maior” a participat la concursul de la Sibiu cu două invenții.
Echipa câștigătoare va participa la o vizită de studiu și schimburi de bune practici în domeniul adaptării la schimbările climatice în Norvegia, pentru o perioadă de 10 zile, în luna aprilie 2016.
Cristina Bulbescu
Foto: UPM