Energie din surse regenerabile pentru clădirile publice din Tg. Mureș
Publicat de Andrei Borz, 16 decembrie 2022, 16:48
Administrația locală are în vedere accesarea de fonduri europene pentru achiziționarea și montarea de panouri solare pe clădirile administrative, şcoli sau spitale.
Astfel, consilierii locali au aprobat, ieri, proiectul „Utilizarea energiei din surse regenerabile în clădirile publice din municipiul Târgu Mureș”, pentru finanțarea acestuia în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare.
Primele clădiri alese pentru finanțare sunt trei licee, cinci gimnazii și două grădinițe, a precizat pentru Radio Tg.Mureș directorul executiv al Direcției Școli, Dorin Belean:
Ieri s-a aprobat hotărârea de Consiliu Local și s-a depus cererea de finanțare penrtu 10 unități școlare pentru care, la momentul la care se va obține finanțarea, în 2023, se vor monta panouri solare și pompe de căldură, penutr asigurarea unei independențe energetice. Valoarea totală a proiectului este undeva la 11,6 milioane de lei.
Anul viitor, prin Programul Operațional Regional se vor mai deschide alte axe de finanțare ce vizează reabilitări termice și eneregie din surse regenerabile și pentru clădiri publice din Tg. Mureș.
Viceprimarul Alexandru Gyorgy spune că sunt vizate în special imobilele vechi, neizolate termic, care din cauza pierderilor sunt mari consumatoare de energie.
Prin realizarea investițiilor, este sprijinită promovarea producerii de energie din surse regenerabile la nivelul autorităților publice care au în subordine servicii publice de interes local, pentru consumul propriu al acestora, și se urmărește creșterea nivelului de independență energetică. Urmează alte clădiri pentru care, într-adevăr, putem depune dosar pentru o următoare sesiune, cum ar fi clădirea Primăriei și clădirea unde își desfășoară activitatea Poliția locală și Direcția de asistență socială, clădiri publice din municipiul Tg. Mureș care sunt cei mai mari consumatori de energie.
Datorită expunerii solare bune a municipiului Tg.Mureș, numai pentru cele 10 unități școlare se poate produce energie regenerabilă pentru o putere instalată de 1 MW.
Potrivit specialiștilor din administrația locală, investiţia realizată se recuperează în aproximativ 5 până la 10 ani, la venituri anuale de 850 de mii de Euro, realizate din valorificarea certificatelor verzi.
Valeriu Russu