Emiterea avizelor pentru transport de lemne de la locul recoltării, pe timpul nopţii, a fost interzisă

Publicat de MIRELA ROTAR, 28 martie 2022, 15:15
Verificarea respectării acestei hotărâri se va face printr-un upgrade al sistemului informatic integrat de monitorizare a trasabilităţii materialelor lemnoase – SUMAL 2.0, care va deveni operațional până la finele acestei luni.
Potrivit ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, unele societăți de exploatare încercau, prin emiterea de avize noaptea, să acopere cu documente activități nelegale de exploatare a lemnului.
Ministrul subliniază că sunt monitorizate inclusiv atelajele care transportă cantități mici și care pot fi suspectate de furt de lemne dacă nu sunt înregistrate în sistemul SUMAL:
Toate cantitățile care pleacă din pădure, indiferent de mijlocul de transport, trebuie să aibă avize de însoțire. Într-adevăr, cei care transportă într-un an, mai puțin de 20 de metri cubi au o anumită procedură de înregistrare și de monitorizare, iar cei care transportă peste 20 de mc, adică în scop comercial ,trebuie să fie înregistrați cu tot ce înseamnă monitorizarea mijlocului de transport. Pentru a limita și a bloca automat pe cei care transportă mai mult de 20 de metri cubi, au făcut o dezvoltare a SUMAL 2.0, odată cu acestă limitare a emiterii avizelor pe timp de noapte. Cele două funcționalități vor fi operaționale începând de mâine sau de poimâine.
Pe timp de vară avizele de transport al lemnului tăiat în păduri se emit strict între orele 6.00 și 22.00, iar iarna în intervalul orar 6.00-20.00.
Noaptea se vor permite doar transporturile între depozite, care au sisteme de securitate și iluminare și care permit manipularea lemnului în acel interval, a explicat șeful Gărzii Forestiere Brașov, Ioan Mihalte:
Nu se va mai transporta noaptea lemn de la locul recoltării, sistemul nu-i va mai lăsa să taie avize între orele stabilite prin HG, va fi o barieră. Cu hoții, noi încercăm cât putem, sutem atenți și prezenți la pădure, dar vă dați seama că aceia nu o să se înregistreze în niciun sistem. Furturile de masă lemnoasă s-au diminuat considerabil din 2021 de când există acest sistem integrat SUMAL 2. Și furtul de vreascuri al oamenilor săraci reprezintă o pagubă, sunt și acelea evidențiate undeva, este tot din fondul forestier, dar sunt resturi de exploatare, care port fi date societăților cu probleme.
Potrivit statisticii, în 2021 au fost emise aproape 50.000 de avize în intervalul orar 24.00 – 7.00, în urma cărora au fost transportați peste 400.000 de metri cubi de lemn.
Ministerul Mediului beneficiază, prin PNRR, de 46 milioane de euro în următorii 3 ani pentru dezvoltarea SUMAL 2.0. Se dorește realizarea unui sistem naţional de monitorizare video, de implementare a imaginilor satelitare şi de integrare a suprafeţelor de vegetaţie forestieră.
Valeriu Russu