Proiecte faine pentru oameni, cu oameni de nota zece!
Publicat de radiomures, 16 iunie 2015, 21:35 / actualizat: 17 iunie 2015, 11:16
Sunt mai bine de 10 ani de când membrii Fundaţiei se îngrijesc de conservarea biodiversităţii şi dezvoltarea comunitară în Transilvania.
Sunt mai bine de 10 ani măsuraţi în proiecte, premii naţionale şi internaţionale, parteneriate solide pentru a păstra autentice peisaje din ce în ce mai rare pe harta Europei moderne.
Biodiversitatea zonei e vorbă în vânt, dacă nu se menţin procedeele agricole tradiţionale, iar aici Fundaţia ADEPT are un cuvânt apăsat.
Că potențialul agro-turistic al zonei este uriaș, e prea bine ştiut . Că vă doriţi să luaţi la pas păşunile cu flori rare şi zeci de specii de fluturi, este de înţeles.
Asiguraţi-vă că aveţi în rucsac un ghid al păsărilor, unul floristic şi un al treilea ghid al fluturilor din siturile Natura 2000 – Sighişoara-Târnava Mare şi Podişul Hârtibaciului. Unde le găsiţi? Accesaţi siteul www.fundatia-adept.org.
Purtătorul de cuvânt al Fundaţiei ADEPT, Ben Mehedin, ne-a fost oaspete în studio pentru un dialog despre proiectele mai mari sau mai mici derulate de-a lungul vremii, în sprijinul comunităţilor locale.
Traseul de biciclete, proiectul de suflet al lui Cornel Stanciu, preocupat în Fundaţia ADEPT Transilvania de dezvoltarea turismului regional, este un traseu testat deja de sute de ciclişti din ţară si din afara ei.
Să te afli cu bicicleta pe dealurile de deasupra satelor frumos rânduite din zona Sighişoara -Târnava Mare, să numeri asemeni unui copil turnurile bisericilor fortificate, să inspiri aerul curat din pădurile de foioase străbătute de un covor aspru de pietris alb…E ceea ce şi-au dorit şi cei de la Fundaţia ADEPT Transilvania pentru turişti.
Şi au reuşit!
Traseul de biciclete a fost prezentat şi în documentarul Wild Carpathia, realizat de către Travel Channel. Acum are 100 de km şi leagă Sighişoara de celelalte sate săseşti cu biserici fortificate. Ben Mehedin ne povesteşte:
Ceramica de Saschiz – un vis frumos, glazurat în albastru, pe cale să devină realitate.
În luna mai, spre sfârşit de florar, Prinţul Charles vine “acasă” în Transilvania. Este atras de acea înaltă valoare naturală. Şi de oameni. Şi de pajişti. În repetate rânduri s-a aflat şi alături de echipa Fundaţiei ADEPT Transilvania din Saschiz şi de oamenii frumoşi ai acestor meleaguri.
Sursa foto: www.facebook.com/FundatiaAdeptTransilvania