Eliminarea tichetelor de masă sub forma cardurilor și impozitarea lor
Publicat de Corina Muntean, 25 septembrie 2023, 11:03
Eliminarea tichetelor de masă sub forma cardurilor și impozitarea lor va păgubi economia cu aproximativ 6 miliarde de lei sunt de părere consultanţii fiscali. Și mai există un risc, pentru salariat: introducerea valorii lor în salarii ar putea fi interpretată ca o creștere salarială de angajatori, motiv pentru amânarea altor indexări.
În România, aproape trei milioane de angajaţi beneficiază, în prezent, de tichetele de masă electronice, introduse încă din anul 1998. Un calcul estimativ arată că, dacă toate companiile ar acorda valoarea maximă a tichetului, valoarea acestui program ar depăşi, per ansamblu, 25 de miliarde de lei, anual, dacă luăm în calcul o medie de 35 de lei/tichet/20 de zile pe lună.
Dar, intenţia Guvernului de a elimina acordarea tichetelor de masă exclusiv sub forma cardurilor digitalizate şi de a le taxa cu 10% ar putea produce pierderi financiare semnificative economiei şi bugetului de stat, în valoare de aproximativ 6 miliarde de lei.
Conform calculelor companiei de consultanţă Frames, firmele care oferă servicii de servire a mesei ar putea raporta o scădere a cifrei de afaceri de până la 30%, în timp ce la nivelul întregii economii efectele financiare negative sunt de o amploare şi mai mare, având în vedere că mulţi români folosesc tichetele de masă în magazinele alimentare.
Consultanţii Frames sunt de părere că posibilitatea ca tichetele de masă să fie oferite în bani cash ‘spulberă’, practic, scopul pentru care au fost create – acela de a asigura plata pentru servicii de masă, pentru achiziţia de alimente etc, acești bani putând fi utilizați pentru ţigări, alcool, jocuri de noroc sau alte obiceiuri nesănătoase.
În plus, dacă tichetele de masă pot fi folosite exclusiv pe teritoriul României, adică în economia românească, sumele în bani vor putea fi folosite oriunde, fără niciun fel de trasabilitate.
Mai mult, introducerea valorii lor în salarii ar putea fi interpretată de angajatori ca o creștere salarială, motiv suficient pentru a amâna alte creșteri.
Nu în ultimul rând estimările Frames indică faptul că, la ora actuală, în România, sunt peste 15.000 de firme din sectorul HoReCa cu mai mult de 95.000 de angajaţi care şi-au concentrat mare parte din afacere în jurul acestei facilităţi – tichetele de masă. În situația modificărilor propuse de Guvern, multe dintre aceste afaceri ar putea intra în faliment.
Cel mai recent studiu OECD relevă faptul că tichetele pe card acordă protecţie mai bună împotriva furtului, pierderii şi eliminarea fraudei datorită plăţilor securizate şi standardelor crescute în industrie, fiind instrumente pentru incluziunea socială şi dezvoltarea locală.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.