Eliminarea Taxei Radio-TV îi va costa dublu pe români, conform Ministrului Finanţelor Publice

Publicat de radiomures, 20 octombrie 2016, 11:59 / actualizat: 20 octombrie 2016, 14:44
Anca Dragu, Ministrul Finantelor Publice, avertizează din nou că impactul bugetar al eliminării de la 1 ianuarie 2017 a celor 102 taxe nefiscale, aşa cum propune liderul PSD Liviu Dragnea, este în realitate de 1,6 miliarde de lei, adică dublu faţă de estimarea iniţială.
Anca Dragu a insistat şi că deficitul bugetar de anul viitor nu trebuie să depăsească 3 la sută din PIB și a precizat pentru Radio România că nu crede ca cineva va aproba un buget cu o depăşire a plafonului.
Mâine documentul va intra în dezbaterea Comisiei de Buget Finanţe, iar marţea viitoare, grupul parlamentar al PSD speră ca proiectul să fie votat în plenul Camerei Deputaţilor.
Finanțarea serviciilor publice de radio și televiziune de la bugetul de stat este cea mai rea soluție posibilã. Așa considerã directorul juridic al Uniunii Europene de Radio și Televiziune, Richard Burnley, aflat zilele acestea la București.
Într-o declarație pentru colegii de la Televiziunea Românã, Burnley și-a exprimat îngrijorarea în legãturã cu preconizata eliminare a taxei radio-tv, prin proiectul de lege inițiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, și i-a cerut Parlamentului României sã nu voteze aceastã mãsurã:
Și preşedintele României, Klaus Iohannis a vorbit despre preconizata eliminare a taxei radio tv:
Consiliul de Administrație al Societãții Române de Radiodifuziune NU susține inițiativa legislativã privind eliminarea unor taxe, între care și cea radio-tv.
„Eliminarea taxei radio-tv modificã radical existența autonomã și independentã a serviciilor publice de media”, se aratã într-un comunicat al Consiliului, care subliniazã cã valoarea – de doar 2 lei 50 pe lunã – este cea mai scãzutã din Europa, iar aceasta este principala sursã de finanțare a Radio România.
Și sindicatul Liber din Societatea Românã de Radiodifuziune se opune proiectului de lege privind eliminarea taxei radio-tv.
De altfel, acestui demers se alătură Federația PubliSind dar și organizațiile neguvernamentale ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent și Convenția Organizațiilor de Media.