Elevii vor rămâne o lună în vacanța de primăvară
Publicat de MIRELA ROTAR, 25 martie 2021, 15:00
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că vacanța de primăvară va fi în intervalul 2 aprilie – 4 mai, cu excepția elevilor din clasele a opta și a douăsprezecea.
Aceștia vor face ore online în perioada 12-30 aprilie și vor avea vacanțele stabilite inițial pentru paștele catolic, respectiv cel ortodox, adică: 2-11 aprilie și 30 aprilie – 9 mai.
Totodată, s-a decis că examenele de evaluare națională și bacalaureat vor avea loc la datele deja stabilite, respectiv 22-25 iunie probele scrise ale Evaluării Naţionale și 28 iunie – 1 iulie pentru Bacalaureat.
Măsura bulversează școlile, mai ales că de la declarații la punerea în practică pot interveni mai multe modificări.
Directorul Colegiului Național ”Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș, Cristina Someșan:
Puteau rămâne și ceilalți online. Sigur, nu am informații legate de starea de sănătate a populației, de numărul de cazuri de infectări care apar, de gândirea întregii politici pe țară. Cred că programul putea fi continuat online, iar faptul că puteau fi în fața calculatoarelor îi ferea de a sta mai mult pe afară, dacă contextul epidemiologic este problema.
Nici elevii nu sunt prea încântați de vacanța prelungită.
Președintele Consiliului Județean al Elevilor Mureș, Antonia Vlad, este îngrijorată că o vacanță prea lungă ar putea duce la pierderi de materie:
Considerăm că nu ar fi cel mai oportun moment dar, considerând condiția în care ne aflăm și contextul pandemic, credem că este o decizie destul de bună, având în vedere că, de exemplu în liceul meu, sunt tot mai multe cazuri în clasa a VIII-a, pentru că în pauze nu se respectă normele de curățenie, cum ar fi trebuit să se respecte. Sperăm totuși să nu ne lungească vacanța până în vară, să nu pierdem materie.
Președintele Sindicatului ”Spiru Haret” Mureș, Maria Rezi, crede că, în loc de vacanță prelungită, se putea opta pentru învățământ online:
Ca președinte de sindicat, și eu consider că e prea lungă vacanța, dar că, a întoarce copiii după un Paște și a-i trimite în celălalt Paște, când știm foarte bine că sunt vizite între prieteni, între familii, se pleacă și așa mai departe. Eu, personal, aș considera că cele trei săptămâni cât sunt între cele două sărbători importante, se poate lucra cu toată lumea online. Poziția federației noastre este că n-ar trebui să schimbăm structura anului școlar, recuperarea în zilele de sâmbătă nu poate asigura, conform contractului, conform Codului Muncii, pauza de 2 zile după cele 5 zile, iar o altă problemă foarte importantă este cea a navetei, atât a cadrelor didactice cât și a elevilor.
Semestrul doi va fi redus cu o săptămână, fără ore de recuperare.
Anul școlar se va încheia pe 25 iunie pentru toți elevii, mai puțin pentru cei de clasa a opta.
Raluca Creț