Elevii sunt nemulțumiți de modul de administrare a testelor rapide
Publicat de Corina Muntean, 30 noiembrie 2021, 12:10
Consiliul Naţional al Elevilor solicită Ministerului Educaţiei să clarifice situaţia privind implicarea profesorilor în procesul de testare rapidă, în condițiile în care sindicatele din educaţie au anunţat că nu sunt de acord cu niciun fel de implicare din partea personalului din învăţământ pentru această procedură.
Testele rapide au ajuns deja în școli sau urmează să ajungă în această săptămână, dar școlile pot opta dacă testele sunt administrate de către medicul școlar, cadrele didactice, sau de către părinți, acasă.
Secretarul executiv al CNE, Robert Avram:
În ultimele zile, am vorbit întruna de faptul că testele non-invazive vor ajunge în unitățile de învățământ începând de joi, ele au venit separat, practic, ele trebuie asamblate de către cadrele didactice, în școală, iar atitudinea care este în momentul de față în spațiul public, mai ales din partea sindicatelor, care sunt împotriva oricărei forme de testare și de implicare activă a profesorilor în procesul de testare, este, din punctul nostru de vedere, o atitudine nepotrivită, mai ales în contextul în care singura soluție prin care putem scădea rata de incidență și infectarea comunitară în unitățile de învățământ din România, este să ne asigurăm că toată lumea, actorii din sistemul de învățământ, elevi, profesori și părinți, înțeleg, de fapt, importanța procesului de testare.
Consiliul Național al Elevilor atrage atenția și asupra riscurilor care apar dacă aceste teste vor fi administrate de părinți, de la o aplicare incorectă, până la comunicarea unor rezultate false.
Revine Robert Avram:
În interiorul unității de învățământ, putem vorbi de un mediu controlat. Testarea de către părinți are mult mai multe dezavantaje. Pe lângă faptul că părinții, de multe ori, nu sunt informați cu privire la modul în care aceste testări trebuie administrate, putem vorbi și de teste care sunt făcute mai mult sau mai puțin bine, sau teste care chiar nu se fac deloc, iar părinții vor comunica rezultatul negativ al unui test, deși nu au administrat testul copilului. În școală, în unitățile de învățământ, într-un fel sau altul, mediul este controlat.
Pe de altă parte, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) ‘Spiru Haret’ solicită Guvernului blocarea distribuţiei testelor din salivă pentru depistarea SARS-CoV-2.
Cele 2 federații cer, în schimb, distribuirea în unităţile de învăţământ a unor kit-uri individuale, întrucât testele care au ajuns în inspectoratele şcolare nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară.
Acestea umează să fie manipulate de cel puţin trei persoane înainte să ajungă la elevi, în condiţiile în care nu toate piesele care formează kit-ul sunt ambalate şi sigilate individual.