Elevii și cadrele didactice sărbătoresc astăzi Ziua Internațională a Educației

Publicat de APETRI MARGARETA, 5 octombrie 2022, 11:26 / actualizat: 10 octombrie 2022, 17:27
Astăzi toată lumea sărbătorește Ziua Internațională a Educației, iar angajații din învățământ și elevii au primit o zi liberă.
Pentru cei mai mulți dintre profesori și învățători, profesoratul este o vocație, o chemare și o dăruire, dar presupune și luptă și sacrificii personale.
Inspectorul școlar general al județului Mureș, Sabin Pășcan, a subliniat faptul că a fi dascăl înseamnă în special responsabilitate pentru destinele care urmează să fie modelate prin talentul pedagogic.
Meseria de dascăl este o profesie nobilă, iar cei care au ales să îmbrățișeze această meserie de aur, cred că au făcut-o, în primul rând, cu spiritul pasiunii, iar provocările zilelor noastre sunt ferm convins că îi ajută pe colegii mei să iasă din monotonie, să se readapteze cu ușurință noilor provocări. A fi dascăl în 2022, dincolo de faptul că reprezintă o provocare, este și o foarte mare responsabilitate.
După o viață de dascăl, Ioan Borgovan îi îndeamnă pe cei mai tineri în primul rând să se implice în meseria pe care și-au ales-o și să nu pornească pe drumul profesoratului dacă nu sunt atrași de acesta.
Eu, la începuturile carierei mele de dascăl am fost și într-un sat al județului, iar implicarea mea a fost maximă, pentru că întotdeauna o astfel de misiune trebuie să o duci la îndeplinire, să o ai bine conturată și să îți placă.
Cei care vor să devină profesori, trebuie în primul rând să iubească copiii și școala, este de părere președintele Sindicatului ”Spiru Haret” Mureș, Maria Rezi. Vocația trebuie să depășească lipsurile materiale cu care se confruntă învățământul românesc.
Dacă cineva își dorește, la ora aceasta, să fie dascăl, trebuie să și-o dorească din tot sufletul. În primul rând, trebuie să iubească tare copiii, să știe să se apropie de oameni, să îi placă școala. În același timp, trebuie să se gândească că salariile sunt mici și nu-i pot motiva din acest punct de vedere. Avem nevoie de dascăli tineri, pentru că foarte mulți dascăli se apropie de pensie și dacă ei vor, pe viitor, să aibă copii, trebuie să se gândească că și copiii viitorului nostru au nevoie de dascăli.
Ziua Internațională a Educației marchează semnarea, în 1966, a Recomandării UNESCO și a Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind statutul profesorilor.
Documentul este unul din cele care stau la baza conturării drepturilor și obligațiilor cadrelor didactice la nivel internațional.
Raluca Creț