Elevii se tem că nu vor mai avea transport gratuit
Publicat de MIRELA ROTAR, 20 mai 2020, 13:04 / actualizat: 20 mai 2020, 20:33
Consiliul Naţional al Elevilor a adresat Avocatului Poporului o petiţie prin care solicită ridicarea unei excepţii de neconstituţionalitate asupra Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 70/2020, document care prevede prelungirea valabilităţii licenţelor operatorilor de transport.
Contestatarii se tem că autoritățile judeţene nu vor încheia contracte de serviciu public care să prevadă facilităţi pentru elevi, iar elevii care călătoresc între localităţi din două judeţe diferite cu ajutorul mijloacelor de transport rutier de persoane nu vor mai beneficia de reducerea de 50%, care era prevăzută în Legea Educaţiei Naţionale.
Președintele Consiliului Elevilor din județul Mureș, Vlad Bobiș, a subliniat importanța siguranței de care trebuie să beneficieze elevii atunci când merg la școală și când se întorc acasă:
Siguranța elevilor și transportul acestora se dovedesc, în fiecare an electoral, un subiect care se concretizează doar cu promisiuni din partea decidenților. Considerăm că este imperios ca elevii să fie duși la școală și de la școală în siguranță, pentru a evita abandonul școlar, sau poate chiar dramele precum ale fetelor din Caracal, Luiza și Alexandra. Atât timp cât vom acorda cel mai mic procent din PIB la nivelul Uniunii Europene pentru educație, nu putem să așteptăm ca nivelul educației, la nivel național, să crească.
Pe de altă parte, Guvernul a adoptat, în ședința de joi, o Ordonanță de Urgență prin care este acordat dreptul elevilor de a circula gratuit, dus-întors, de acasă până la școală, inclusiv cu transportul în comun sau trenul.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Camelia Irimie-Matei:
Din anul școlar 2020-2021, transportul elevilor va fi gratuit, putând să circule gratis, atât în localitatea de domiciliu, cât și în afara ei. În ceea ce privește situația pe județul Mureș, naveta elevilor este decontată pe toate cele 3 luni, ianuarie, februarie, martie. În ianuarie s-a alocat o sumă de 189.616 lei, în februarie, 219.728 lei, iar în martie, 68.061 lei. Întreaga navetă a fost plătită integral.
Din anul școlar viitor, elevii nu vor mai fi nevoiți să achiziționeze bilet sau abonament pentru drumul de acasă la școală și înapoi, iar gratuitatea se aplică inclusiv transportului cu trenul, metroul sau cel public în comun.
Raluca Creț