Elevii reghineni luptă cu sistemul pentru a putea studia filologia
Publicat de radiomures, 15 februarie 2017, 12:26
În planul de școlarizare 2017-2018, Liceul Tehnologic ”Lucian Blaga” din Reghin rămâne fără clasa de filologie/engleză, deși 50 de copii s-au înscris pentru acest profil.
În schimb, elevii trebuie să urmeze clase de profesională sau să frecventeze alte școli din județ.
Elevii și părinții revoltați, alături de conducerea liceului, au sesizat acest lucru autorităților locale și județene.
O încercare de mediere a avut loc deja săptămâna trecută la Prefrectura Mureș, spune directorul liceului din Reghin, Costel Ababei:
Din opțiunile elevilor reiese foarte clar că un număr de 50 de elevi doresc să vină la această clasă, filologie bilingv engleză. Vorbim de prima opțiune pentru că dacă vorbim și de opțiunea a doua ar putea să fie chiar mai mulți. Acel plan a fost trimisă de inspectorat la minister pentru aprobare, în forma aceasta. N-a existat o consultare. Noi am avut o discuție cu dânșii dar destul de târziu după ce deja fusese făcută aprobarea planului. A fost și o întâlnire săptămâna trecută la Prefectură dar fără prea multe concluzii.”
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Mureș au declarat pentru Radio Tîrgu-Mureș că sunt de acord cu doleanțele elevilor și părinților, însă legea îi obligă să ia această decizie.
Astfel, în județul Mureș vor fi din toamnă cu 14 clase de liceu mai puține, din cauză că a scăzut dramatic numărul elevilor de clasa a opta.
Ponderea claselor teoretice din județ este de 42% , mai mare față de recomandări, spune inspectorul general adjunct al ISJ Mureș, Illes Ildiko:
Numărul copiilor de clasa a opta a scăzut cu peste 400. Deci, în județul Mureș cu 14 clase trebuie să proiectăm mai puțin. Deci noi, nici mai mult nici mai puțin, 170 de clase putem să proiectăm, atât ne aprobă ministerul. Aceste clase se împart în mod proporțional pe fiecare zonă. Plus, mai avem planul de dezvoltare regional, planul de dezvoltare local unde se aprobă ponderea. În județul Mureș 58% sunt clasele cu profil tehnologic dar noi am negociat că ar fi trebuit peste 60%.”
Problema Liceului din Reghin a ajuns și în atenția Parlamentului, un semnal de alarmă fiind tras de senatorul mureșean, Cristian Chirteș:
Au fost niște sesizări care mi-au venit la Biroul Senatorial de la mai mulți părinți, chiar și profesori. Eu am tras un semnal de alarmă pentru a fi consultați totuși și părinții, cei implicați, autoritățile locale. Probabil autoritățile școlare știu despre această problemă.”
Conducerea Liceului ”Lucian Blaga” din Reghin va contesta astăzi decizia Inspectoratului Școlar și va solicita Ministerului Educației o derogare.
Sugestia a venit chiar din partea oficialilor Inspectoratului Școlar, care vor să sprijine orice măsură benefică elevilor.
Revine directorul liceului, Costel Ababei:
Ne-au sugerat, ne-au spus că putem să contestăm această decizie la inspectorat, respectiv la minister în speranța că ministerul va putea aproba, eventual, o clasă în plus pentru că ei (ISJ) nu pot să treacă peste ceea ce ministerul le-a impus ca și număr de clase la nivel de județ. Doar ministerul le-ar putea da această derogare la o clasă în plus sau la înlocuirea unei clase cu altă clasă, eventual un profil cu un alt profil.”
Datele statistice spun că în județul Mureș erau în urmă cu 10 ani 112.000 de elevi iar acum numărul lor a scăzut la 85.000.
Cristina Bulbescu