Elevii mureșeni învață cum să evite tentațiile care duc la acte infracționale

Publicat de Rotar Mirela, 12 octombrie 2022, 14:40 / actualizat: 12 octombrie 2022, 19:29
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în colaborare cu Penitenciarul Târgu Mureș a lansat astăzi cea de-a X-a ediție a proiectului ”Deschide-ți mintea! Nu fi închis”. Proiectul constă în întâlniri între grupuri de elevi cu deținuți însoțiți de reprezentanţi ai Penitenciarului Tg.Mureș, care își mărturisesc experiențele care le-au marcat viața și consecințele lor.
Despre ideea din spatele proiectului, comisar Gabriela Pîncă, coordonatoarea compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Mureș:
Ne-am frământat foarte mult ca polițiști, ca părinți, ca adulți, care au în sarcină grija față de copii și tineri, ce modalități să folosim pentru a transmite niște mesaje, modalități care să fie mai de impact pentru ei. În urmă cu zece ani am început acest gen de întâlniri între tineri de liceu și deținuți din penitenciar, pentru că această interacțiune față în față cu oameni care au trăit anumite experiențe, care s-au aflat în anumite ipostaze, în care poate și cei din sală s-au regăsit de foarte multe ori. Acești oameni, cu poveste lor reală, și această interacțiune față în față are un alt impact decât orice le-am povesti noi, polițiști, părinți, profesori.
Noua ediție a proiectului ”Deschide-ți mintea! Nu fi închis” programează pe durata anului școlar întâlniri cu elevi din 20 de licee mureșene.
La prima întâlnire, de astăzi, au luat parte peste 100 de elevi de la Colegiul Economic Transilvania din Târgu Mureș. Aceștia au ascultat cu mare atenție poveștile celor trei deținuți, care au fost condamnați pentru consum de droguri, omor în stare de ebrietate, și șantaj cu filmări cu caracter sexual.
Una dintre eleve s-a arătat impresionată de una din poveștile prezentate:
Cel mai mult m-a impresionat (nr. red. povestea) despre domnul care a avut treabă cu fata respectivă, care a încercat să o difuzeze mai departe pe rețelele on-line, deoarece am avut parte de băieți, bărbați, care au încercat să facă acele lucruri cu mine. Chestia asta un pic m-a afectat, când a ajuns acel om să vorbească despre faptele pe care le-a făcut. Mi se pare că ar trebui orice elev din școlile din Târgu Mureș să știe mai multe infracțiuni sau fapte pe care le-au făcut deținuții din toată țara, pentru a învăța mai multe lucruri despre viață și despre cum să privim viața de zi cu zi.
Potrivit organizatorilor, acest gen de întâlniri încurajează discuțiile deschise cu cei care au fost condamnați, în scopul prevenirii infracționalității juvenile.
Alexandra Zosim