Elevii mureșeni au primit astăzi cea mai bună lecție de viață, de la doi deținuți
Publicat de radiomures, 7 iunie 2017, 14:52
Câteva zeci de elevi de la Liceul ”Lucian Blaga” din Reghin și de la Liceul ”Mihai Eminescu” din Tîrgu-Mureș au fost invitați astăzi la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș la o discuție mai puțin obișnuită.
Ei au avut ocazia să discute cu doi deținuți, care le-au povestit cum e viața din penitenciar și au răspuns tuturor întrebărilor.
Coordonatorul Compartimentului de Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Mureș, Gabriela Pîncă:
Am început cu 8 licee, la prima ediție, acum toate liceele din județ sunt înscrise, stabilim un grafic și ne întâlnim pe parcursul anului. Avem tot mai mulți elevi, anul acesta am depășit 1.000 de liceeni participanți la activități și, faptul că ei pleacă, cel puțin o parte dintre ei, cu gândul acela că familia este importantă și părinții sunt cei care îți vor binele, chiar dacă nu înțelegi asta din timp, că lucrurile se pot schimba în viață, că alegerile și anturajul sunt importante, dar noi suntem cei care luăm decizii.”
Activitatea s-a desfășurat în parteneriat cu Penitenciarul din Tîrgu-Mureș.
Purtătorul de cuvânt al instituției, Ovidiu Râtea, a declarant că această întâlnire își propune să-i determine pe tineri să conștientizeze ce consecințe pot avea faptele lor:
Proiectul își propune să prevină fenomenul infracțional și se bazează pe interacțiunea directă dintre elevii mureșeni și deținuți. Cu această ocazie, elevii au aflat povești de viață pe care, credem noi, le vor folosi într-un mod util, în sensul de a conștientiza în mod real ce înseamnă să încalci o normă socială.”
Profesorul Andreea Drăguș este de părere că acestea sunt cele mai bune modalități de a le arăta elevilor riscurile la care se expun:
Ei au mai fost și au mai văzut, nu sunt copii care să fie foarte problematici, însă impactul o să vină ulterior, presupun. Sper să le fi ridicat un semn de întrebare asupra absolut tot ce o să facă pe parcursul vieții.”
Cei doi deținuți, timizi la început, au intrat rapid în atmosferă și le-au dezvăluit amănunte din viața petrecută în spatele gratiilor.
Petru Comșa, unul dintre ei, îi sfătuiește să asculte de părinți și, mai ales, să se concentreze pe școală, și nu pe anturaj:
Nu știu în ce măsură i-a schimbat dar, cel puțin, în momentul în care li se oferă posibilitatea să comită o infracțiune, cred că se gândesc. O să își aducă aminte de ce au auzit sau au văzut, pentru că ei ne-au văzut în carne și oase aici. Când se aud discuții despre ce este în închisoare, trece pe la urechi, dar, în momentul când vezi că cineva chiar e acolo și vine de acolo, e altceva. Mesajul este să își respecte familia și să aprecieze efortul pe care îl fac familiile pentru ei și să prețuiască școala pentru că, fără educație, nu ajung nicăieri, sau, în cel mai rău caz, ajung ca noi, să fie închiși în penitenciar.”
Elevii au fost impresionați de cele două povești de viață și spun că se vor gândi de două ori înainte să facă o prostie:
Acțiunea de astăzi s-a înscris în proiectul ”Deschide-ți mintea, nu fi închis!” desfăşurată la nivel local de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Penitenciarul Tg. Mureş.
Raluca Creţ