Elevii își doresc să se întoarcă la școală și ar vrea mai multă stabilitate în decizii
Publicat de Corina Muntean, 31 august 2020, 14:56
Data de 14 septembrie rămâne încă în ceață pentru profesori și elevi, care nu știu cum se vor derula cursurile.
Deocamdată nu există un act oficial care să fixeze măsurile din școli, nici orarul și nici măcar modalitatea de desfășurare a cursurilor.
Reprezentantul Consiliului Județean al Elevilor Mureș, Vlad Bobiș, spune că măsurile de distanțare și de igienizare ar putea fi respectate, mai ales de cei din clasele mari, dar că depinde foarte mult dacă școlile pot oferi condițiile pentru clase cu un număr mai mic de elevi.
Din punctul de vedere al unui elev care tocmai a dat bacalaureatul, da, se pot respecta aceste cerințe. Am stat în clasă 3 ore purtând măști, cu distanțare socială de 2 metri, profesorii au avut un protocol prin care orice interacțiune cu elevul se putea desfășura în cadru sigur, cred că s-ar putea extinde și pentru orele de curs, în anumite situații, în care infrastructura permite acest lucru, mai ales că numărul de clase este deficitar în județul nostru.
Consiliul Național al Elevilor a realizat la începutul lunii august un sondaj, care a arătat că 85% din elevi vor să se întoarcă la școală fie fizic, fie în sistem hibrid, și doar 15% vor să rămână acasă.
Revine Vlad Bobiș:
Părerile sunt împărțite, dar majoritatea așteaptă să înceapă școala fizic, deși sunt puțin neîncrezători, nu știu ce să creadă, vin mesaje din partea reprezentanților, din partea autorităților, iar această stare de nesiguranță nu ajută cu nimic.
Consiliul Național al Elevilor și UNICEF au atras atenția și asupra riscului de abandon al școlii, mai ales în mediul rural, acolo unde, dacă școala va fi online, unii copii nu au nici tablete, nici calculatoare.
Elevii atrag atenția că în jur de 35% din cei 3,7 milioane de copii ai României sunt în risc de sărăcie și excluziune școlară.
Raluca Creț