Elevii dintr-un liceu din Reghin vor fi acreditați în imprimare 3D

Publicat de Andrei Borz, 15 februarie 2023, 17:00
Ocupația „tehnician imprimare 3D” a primit aviz favorabil de introducere în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR).
Inițiativa aparține realizatorilor proiectului „3DUTECH – Modelează viitorul. Printează-l 3D!”, ECDL Romania și Dedeman, alături de Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), în acord cu Ministerul Educaţiei.
Programul este dedicat formării meseriașilor viitorului, prin proiectul „Meseriașii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D”, care vizează crearea unei baze solide de competențe și know-how teoretic și practic pentru tineri, care să asigure dezvoltarea învățământului în vederea unei pregătiri mai bune pentru noua piață a muncii.
Proiectul se extinde cu încă 10 noi 3D printing hubs 3DUTECH, inclusiv la Colegiul ”Petru Maior„ din Reghin.
Directorul adjunct al colegiului, Aurelian Mărginean.
Prin proiectul acesta am fost dotați cu o imprimantă 3D și cu consumabilele aferente. Săptămâna aceasta și săptămâna viitoare, 2 profesori sunt instruiți pentru a lucra cu această imprimantă urmând ca, în acest an școlar, să fie instruiți 20 de elevi, în anul școlar următor, alți 2 profesori și alți 20 de elevi, iar la final, cei 4 profesori și cei 40 de elevi vor obține calificare în ECDL printing 3D. Sunt demersuri ca această meserie de lucrător în printing 3D să apară și pe piața muncii iar, în caz de angajare, se va ține cont și de acest certificat.
Inspectoratul Școlar Județean Mureș încurajează toate școlile din județ să se înscrie în programe și să obțină finanțări pe diferite programe, iar pentru aceasta are și un departament care oferă asistență celor interesați.
Inspectorul școlar general Sabin Pășcan.
Inspectoratul Școlar Județean Mureș, prin Departamentul Proiecte Europene, încurajează toate unitățile de învățământ să acceseze fonduri în vederea dotării unităților de învățământ, a sălilor de clasă, a laboratoarelor, fie că mă refer aici la fonduri prin programe gen PNRR sau prin fonduri europene nerambursabile. În același timp, încurajăm unitățile de învățământ să acceseze fonduri și în vederea obținerii de resurse financiare astfel încât să se poată efectua cu elevii, cât și cu cadrele didactice, diferite vizite în cadrul unor programe de tip Erasmus. Multe dintre unitățile de învățământ din județul Mureș se bucură de o acreditare de tip Erasmus pe o perioadă de 5 ani.
Până în prezent sunt implicate 50 de licee care au fost transformate în hub-uri de imprimare 3D, colegii naționale, tehnice și tehnologice din 34 de județe din România, cu sute de profesori și elevi care au trecut prin proiect.
Anul acesta, licee de la ediții anterioare vor primi și roboți, iar profesorii și noi grupe de elevi din aceste licee vor putea obține și certificarea pe modulul ECDL Robotics.
Raluca Creţ