Elevii din învăţământul profesional vor primi masă şi cazare gratuite
Publicat de radiomures, 5 aprilie 2017, 17:22
Cheltuielile vor fi acoperite din bugetele locale sau de la consiliile judeţene, prin decizii proprii.
Iniţiatorii proiectului au arătat că, prin atragerea absolvenţilor clasei a opta spre şcoala profesională, se va diminua abandonul şcolar, iar agenţii economici vor putea angaja lucrători calificaţi.
Scopul proiectului s-ar putea să nu fie atins, crede Inspectorul şcolar general adjunct al judeţului Mureş, Iles Ildiko, deoarece elevii ar putea fi interesaţi de facilităţile oferite, şi nu neapărat de formarea profesională:
În primul rând ar trebui schimbată mentalitatea părinţilor şi mentalitatea oamenilor faţă de muncă şi, în momentul în care se schimbă această mentalitate şi se apreciază meseriaşul la nivelul şi valoarea lui adevărată, atunci cred că şi aceste clase vor avea o mult mai mare căutare. Da, şi acesta este un pas, cu mâncarea caldă, dar aici vor fi atraşi doar copiii care sunt nevoiţi pentru această mâncare, nu pentru că le place meseria respectivă.”
Florin Oproiescu, profesor la Liceul Tehnologic „Aurel Persu” din Tîrgu-Mureş, e convins că măsura îi va atrage pe elevi spre învăţământul profesional:
Cred că este una din măsurile care va face ca „apetitul” pentru şcolile profesionale să crească pentru că, şi la noi, majoritatea elevilor care vin sunt din mediul rural şi au nevoie de cazare la internat, de masă. Este al doilea pas, după primul pas făcut prin promovarea învăţământului profesional dual, unde, e asemenea, agentul economic care solicită formarea unei clase profesionale, de exemplu, la noi, de mecanici auto, prin contract are nişte facilităţi fiscale.”
În opinia preşedintelui Sindicatului „Spiru Haret” Mureş, Ioan Săcărea, proiectul ar putea acoperi golul de profesionişti de pe piaţa muncii:
Este un lucru foarte important pentru că suntem într-un gol de forţă de muncă, societăţile nu sunt încurajate de către stat prin facilităţi ca să mărească numărul burselor şi cuantumul acestora, să facă atractiv acest contract pe care îl încheie elevul cu societatea comercială, şi atunci, sigur că statul trebuie să intervină ca să dea un alt nivel calitativ, pe această situaţie în care se află învăţământul profesional şi tehnic.”
Ioan Săcărea atrage atenţia că acest proiect va fi costisitor şi dificil de implementat, în condiţiile în care cantinele şi internatele multor şcoli s-au închis:
Într-adevăr, vor trebui făcute eforturi mari. Ştiu câte internate şi cantine s-au desfiinţat, pentru că am apărat locuri de muncă şi am încercat să le redistribuim pe unde am putut pe bucătărese şi personalul din bucătării. Cateringul nu rezolvă problema. Prin acest lucru se va crea şi o socializare între elevi, vor fi mai bine supravegheaţi şi îndrumaţi spre diferite aspecte de comportament. Va fi greu, foarte greu, dar nu imposibil.”
Senatul a fost cameră decizională, astfel că legea va fi trimisă preşedintelui României pentru promulgare.
Raluca Creţ