Elevii de clasa a VIII-au și-au înfruntat azi emoțiile la evaluarea națională
Publicat de Corina Muntean, 11 iunie 2018, 15:52
Examenul de evaluare națională a început astăzi, cu proba scrisă la limba și literatura română.
În județul Mureș s-au înscris peste 4.200 de elevi la această probă, dar aproape 260 au absentat.
Examenul s-a desfășurat fără incidente, dar cu reguli stricte de securitate.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Camelia Irimie-Matei.
Se interzice candidaților să aibă asupra lor în sălile de examen, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte sau în băncile în care sunt așezați, telefoane mobile, căști audio precum și orice mijloc de calcul sau comunicare. Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul. Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau pentru tentativă de fraudă vor primi nota 1 pentru lucrarea scrisă.”
În județul Harghita, din ce 2.640 de elevi înscriși, au absentat peste 100 și nu s-au înregistrat incidente.
Inspectorul școlar general, Petru Gârbea, a explicat că cei mai mulți dintre cei care nu s-au prezentat nu doresc să se înscrie la liceu și, prin urmare, nu au nevoie de acest examen.
Unii s-au răzgândit, unii vor la profesională. Înscrierea s-a făcut aproape din oficiu, să zic așa, pentru că toți care au fost promovați au fost înscriși. 112 de absenți nici nu sunt atât de mulți, eu mă așteptam să lipsească mai mulți, după ce m-au semnalat domnul director, dar până la urmă au venit copiii. Sunt și copii care nu vor să încerce la liceu, vor la profesională, au fost și întrebări din partea părinților dacă este obligatoriu, până la urmă nu este un examen obligatoriu, dar cei care îl dau au un avantaj în clasamentul final față de cei care nu au dat acest examen.”
Pentru copii, evaluarea națională este o încercare și din punct de vedere psihic.
Psihologii școlari i-au pregătit de-a lungul anului școlar, iar părinții au fost consiliați să nu aibă pretenții prea mari de la copiii lor.
Coordonatorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Mureș, psihologul Adriana Cerghedi.
În principal, copiii au fost pregătiți și susținuți de cadrele didactice, iar dacă există psiholog în școală, cu siguranță a întreprins activități care să îi ajute să treacă peste aceste momente. Eu știu că gradul de dificultate a examenului este unul moderat, astfel încât toți elevii să poată să rezolve subiectele. Ce pot să facă părinții este doar să fie alături de ei, să îi încurajeze și să aibă încredere în forțele lor. Noi am făcut pe parcursul anului orientare școlară și profesională, tocmai pentru a le puncta ce înseamnă o alegere corectă, ce înseamnă un examen corect, așteptări realiste.”
Pe 13 iunie se va desfăşura proba scrisă la Matematică, iar pe 14 iunie elevii aparținând minorităţilor naţionale vor participa la proba scrisă de Limba şi literatura maternă.
Rezultatele evaluării se vor afişa pe 19 iunie, iar contestaţiile vor putea fi depuse, în aceeaşi zi, între orele 14,00 – 19,00.
Soluţionarea contestaţiilor va avea loc între 20 şi 22 iunie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 23 iunie.
Raluca Creţ