Elevii ar putea da la Evaluarea Națională o probă de educație fizică, nutriție și fair-play
Publicat de Corina Muntean, 22 februarie 2022, 15:26
Un proiect de lege depus la Senat propune ca absolvenții de gimnaziu să susțină și o probă de educație fizică, igienă, nutriție și fair play la Evaluarea Națională.
Inițiatorii acestuia spun că în acest fel vor să dea un imbold copiilor să facă mai multă mișcare.
Proiectul este încă o noutate, nu a fost dezbătut, dar în principiu părinții sunt de acord cu această modificare, mai ales că la Evaluarea Națională nu se vor da note, ci elevii vor primi doar calificativ de admis sau respins.
Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache:
Și aici stăm prost în clasament, avem o grămadă de copii care sunt supraponderali. Dacă scopul este acela ca ora de sport să fie într-adevăr oră de sport și nu doar o oră care figurează în planurile cadru, în orarul unității de învățământ, pentru că, din păcate, în ultimul timp cam asta se întâmplă, vom susține și noi proiectul, nu va fi nicio problemă. Dar să vedem punctul de vedere referitor la evaluarea națională, acolo este o problemă, am înțeles că acele probe nu vor fi notate ci vor fi în genul competențelor orale de la bacalaureat.
Starea fizică a majorității elevilor s-a înrăutățit însă în ultimii doi ani, din cauza interdicțiilor pe fondul pandemiei.
Claudiu Bândilă, profesor de sport și inspector școlar de specialitate:
Sigur că i-a afectat, i-a afectat și la nivelul calităților motrice, adică nu ai putut să lucrezi foarte mult, recomandările fiind ca efortul să fie moderat spre minim, nu puteai să lucrezi pe circuite de forță intensă sau pe rezistență. E clar că copiii sunt afectați după acești doi ani de pandemie.
Elevii au fost afectați și de desele modificări care le dădeau voie sau nu să facă educație fizică.
Revine Claudiu Bândilă:
Au fost afectați din cauza măsurilor impuse prin acele ordine comune date de către Ministerul Educației și Sănătății, acolo era un procent care trebuia respectat, la o rată de incidență mai mare de 2 la mia de locuitori nu se mai intră în sală, și va trebui să te adaptezi, să faci activitățile sportive afară. Pe urmă, a fost anul trecut școlar, când se putea intra în sala de sport, dar cu mască, efortul trebuia să fie moderat spre minim, plus că nu ai avut voie să transmiți obiectele, adică nu ai avut voie, de exemplu, să faci jocuri sportive la ora de educație fizică.
Inițiatorii proiectului de lege de introducere a probei de educație fizică, nutriție și fair-play la Evaluarea Națională citează un Eurobarometru potrivit căruia mai mult de 63 la sută dintre români nu practică niciodată niciun tip de activitate sportivă şi doar 5 din 100 de persoane merg la o sală de sport.
Raluca Creț