Elevi violenți la Gimnaziul „Serafim Duicu” din Târgu-Mureș

Publicat de Corina Muntean, 18 decembrie 2018, 17:20 / actualizat: 18 decembrie 2018, 18:57
Este vorba de copii ce provin din categorii defavorizate și care prin comportamentul lor agresiv creează probleme în școală.
Directoarea Gimnaziului ”Serafim Duicu”, Irina Vidrăsan, spune că a primit sesizări de la cadre didactice, elevi și părinții acestora, ca urmare a conflictelor repetate:
Școala noastră se confruntă, într-adevăr, cu o situație aparte datorită faptului că există comportamente violente, fizice și verbale, din partea elevilor de etnie romă. Din cauza acestor comportamente, părinții copiilor români și maghiari își duc copiii de la noi de la școală, îi orientează spre alte școli. Am făcut solicitări multiple, din păcate am fost refuzați, motivându-se că nu există nici contracte cu firme de pază, nici polițiști destui, nici jandarmeria care are alte zone de acoperit în ce privește ordinea publică.”
Inspectorul școlar general al județului Mureș, Ioan Macarie, susține că e foarte greu să intervii atunci când părinții elevilor problematici nu se implică:
Acestea sunt condițiile sociale în care trăiesc acești copii. S-au luat măsuri de monitorizare permanentă, dar se pare că ne este din ce în ce mai greu, pentru că în permanență este chemată poliția, mai aplică amenzi, mai fac referate, dar e foarte greu. Este o școală extrem de frumoasă și bine pusă la punct. Vom încerca să vedem, poate să îi speriem cu poliția, nu știu, să găsim alte metode, dar este foarte greu atunci când părinții nu se implică în viața școlară, și când știm că copilul este oglinda părinților.”
Polițiștii locali din Tg.Mureș fac tot ce depinde de ei pentru a preveni și aplana astfel de conflicte, afirmă șeful instituției, Ioan Damaschin:
Din partea noastră, a Poliției Locale, desfășurăm toate activitățile necesare, să nu avem incidente pe acea linie. Am anunțat și poliția națională, monitorizăm zona respectivă și ținem legătura cu conducerea școlii. Chiar în cursul acestei săptămâni am fost și s-a dicutat cu direcțiunea.”
Purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș, Ramona Varodi a declarat pentru RTM că ultima sesizare la 112 a fost un caz de agresiune chiar la Gimnaziul ”S. Duicu”:
Colegii s-au deplasat la fața locului au stabilit că era vorba de o minoră de 7 ani, elevă în clasa pregătitoare, care pe fondul unui conflict spontan a agresat trei minori, elevi în cadrul aceleiași unități de învățământ, din clasa a IV-a respectiv a V-a. Polițiștii s-au sesizat din oficiu, sub aspectul comiterii infracțiunilor de loviri și alte violențe, precum și amenințare, dar părinții minorilor în cauză nu au depus plângere.”
Sesizat de părinții copiilor agresați, deputatul de Mureș, Marius Pașcan, propune o întâlnire a Primăriei, Inspectoratului Școlar, poliției și jandarmeriei pentru a găsi soluții de rezolvare a acestor situații :
Mă adresez Primăriei, jandarmeriei, poliției locale și municipale, solicitându-le să se implice în mpod adecvat, să vegheze la respectarea legii și mai ales la asigurarea unui climat de siguranță la nivelul unităților de învățământ. Nu este normal să se motiveze non-stop că legea nu ajută, că nu au ce măsuri să aplice, că oricum nu este respectată, cei vinovați fiind minori. Aceste lucruri îi vor pune pe părinți în situația de a-și face singuri dreptate, ceea ce este de nedorit într-un stat de drept.”
În Școala Gimnazială „Serafim Duicu” Târgu-Mureș există 5 clase cu elevi de etnie rromă.
Părinții clasei a V-a au depus o sesizare la direcțiunea școlii, solicitând să-i mute pe elevii romi într-un alt corp de clădire, altfel își vor transfera copiii la alte școli.
Conducerea unității de învățământ a solicitat prezența unui punct fix de lucru în școală pentru pază și protecție, dar răspunsul poliției a fost negativ, din lipsă de efective, iar Jandarmeria precizează că are de acoperit o altă zonă a orașului.
Valeriu Russu