Elevi mureșeni premiați pentru proiectele lor din Fondul Științescu
Publicat de radiomures, 15 iunie 2017, 17:30
Astăzi s-a încheiat prima ediție a concursului de proiecte pe județul Mureș, prin prezentarea celor 8 proiecte câștigătoare din totalul de 28 înscrise.
Elevii de la licee și gimnazii din Tîrgu-Mureș, Luduș sau Reghin au avut astăzi ocazia să-și prezinte proiectele selecționate spre finanțare.
Scopul acestei inițiative este de a scoate în evidență partea practică a științelor exacte, ce lipsește în școli, spune coordonatorul Fondului Științescu Mureș, Cristian Man:
Astăzi avem evenimentul de încheiere a Fondului Științescu Mureș ediția întâi, care a început anul trecut în toamnă. Au fost proiecte pe partea de programare robotică, pe anatomia corpului uman, biologie, chimie și fizică. Ideea era de a face mai atractiv domeniul STEM, adică știință, tehnologie inginerie și matematică, și de a conecta puțin partea teoretică de partea practică. Dintre cele 8 proiecte selectate, cel care a luat premiu este un proiect de la Colegiul Papiu, se numește ”Papiștii”, în care e vorba de prezentarea de experimente de fizică, în general.”
O altă menire a proiectului este de a-i determina pe copii să nu părăsească țara la terminarea studiilor:
Profesorii încearcă să-i stimuleze pe elevii interesați de științele exacte să încerce să acumuleze informații și elemente practice care depășesc programa școlară:
Pentru acest an școlar, fondul total destinat proiectelor este de 64.000 lei, iar cea mai mică sumă pentru un proiect este de 8.000 de lei.
Fondul Științescu a fost înființat și în județele Cluj, Sibiu, Iași, Brașov, Bihor și Prahova, unde proiectele câștigătoare s-au axat pe robotică, electronică, fizică, chimie, biologie, alimentație sau mediu.
El se adresează elevilor, profesorilor, ONG-urilor și firmelor, dar și comunităților locale.
Detalii privind condițiile de depunere a proiectelor pentru ediția următoare pot fi obținute pe siteul http://mures.stiintescu.ro/.
Valeriu Russu