Elevi din patru licee mureșene au învățat cum pot fi șoferi responsabili
Publicat de Stan Lucian, 25 octombrie 2023, 17:00 / actualizat: 26 octombrie 2023, 15:33
„Fii în siguranță, un șofer responsabil” este un demers de responsabilizare și conștientizare civică a riscurilor rutiere, destinat tinerilor, lansat de Club Sportiv BIV RALLY TEAM, împreună cu Secretariatul General al Guvernului.
Proiectul, prezent în zece licee din județele Covasna, Harghita și Mureș, combină expertiza reală
din lumea automobilismului cu informații concrete, sfaturi practice și demonstrații de la autorități.
În județul Mureș, proiectul s-a încheiat astăzi și s-a derulat în trei licee din Târgu Mureș și unul din Reghin.
Scopul este de a transmite adolescenților importanța prevenției și impactul fiecărei decizii pe care o iau când urcă la volan, a explicat Adrian Grigore, pilot de raliuri:
Acest proiect este gândit într-un fel foarte simplu, vrem să ajungă o informație de la profesioniști, dar nu într-o formă protocolară, ci într-o formă foarte prietenească, la adolescenți. Acești adolescenți au permis în momentul de față, sau urmează să își ia permisul, și vrem, în primul rând, să fie ei ”safe”, și noi, la rândul nostru, pentru ce ne aflăm printre ei.
Întâlnirea cu elevii s-a bazat pe aspecte practice, iar aceștia au avut ocazia și să își dea seama care sunt senzațiile după consumul de droguri și alcool.
Inspectorul școlar general al județului Mureș, Paula Dărăban:
Au adus simulatoare pentru accidente, au avut niște ochelari care simulează starea de consum de droguri și de alcool, iar elevii nu au fost încântați de senzațiile oferite.
Polițiștii le-au explicat elevilor ce se întâmplă dacă nu respectă regulile de circulație și i-au învățat cum să conducă preventiv.
Cristian Conțiu, comisar șef de poliție:
În cadrul campaniei, au fost prezentate principalele cauze generatoare de accidente rutiere, precum și consecințele nesocotirii regulilor de circulație. Am încercat să prezentăm și cazuri concrete, pe care le-am întâlnit în activitatea de zi cu zi.
Elevii au învățat și ce trebuie să facă dacă sunt implicați în accidente sau sunt martori ale acestora.
Maior Sorin Ciungan, adjunct al Inspectoratului Șef ISU Mureș:
Centrul de formare din Inspectoratul pentru Situații de Urgență Mureș a desfășurat activități de predare a măsurilor care se iau pentru acordarea primului ajutor calificat, evaluarea situației, evaluarea victimei, suportul vital de bază, poziția laterală de siguranță. Practic, sunt acțiuni pe care orice persoane poate să le aplice în caz de accident.
În 2022, în România au avut loc aproape 80 de accidente pe zi, adică 28.000 pe an.
România înregistrează 93 de decese la un milion de locuitori, iar patru români mor zilnic în urma accidentelor rutiere, fiind cea mai mare rată din Europa.
Radio Târgu Mureș este partener medial al proiectului ”Fii în siguranță, un șofer responsabil”.
Autor: Raluca Creț