Eficienţa unor noi tratamente pentru tuberculoză este fragilă

Publicat de radiomures, 25 martie 2017, 07:16
Noile tratamente împotriva formelor rezistente de TBC ar putea deveni la rândul lor ineficiente, dacă sunt utilizate în mod necorespunzător, avertizează un raport publicat joi, în ajunul Zilei Mondiale împotriva Tuberculozei. Este necesar un control mai mare asupra modului în care aceste medicamente sunt prescrise și administrate, fiindcă, în caz contrar, există riscul ca „eficacitatea lor să fie anulată rapid”, avertizează raportul, publicat de „The Lancet Respiratory Medicine”. În ultimii ani, au apărut trei antibiotice pentru tratamentul tuberculozei: Bedaquiline (comercializat sub marca Sirturo de către laboratoarele Janssen), Délamanide (Deltyba, laborator Otsuka) și Linezolid (Zyvox, Pfizer, și generice).
Vești bune, pentru că arsenalul disponibil pentru lupta împotriva acestei boli este destul de sărac, deoarece bacteriile responsabile de tuberculoză dezvoltă noi rezistențe. Mai ales că, începând cu anii 1970 și apariția rifampicinei, nicio moleculă nouă nu a mai apărut pe piață. Conform studiilor preliminare, noile medicamente „îmbunătățesc în mod semnificativ eficacitatea tratamentelor şi le dau o speranţă pacienţilor care, odinioară, ar fi fost consideraţi incurabil”, salută raportul. „Totuşi, fără investiții majore pentru accesul la noi tratamente, inclusiv tratamente mai scurte, cu mai puține efecte secundare, medicamentele eficiente se vor rarefia din nou, pe măsură ce vor apărea rezistenţele la cele mai recente tratamente„, avertizează el.
Tuberculoza, boala cauzată de o bacterie care atacă în principal plămânii, este cea mai mortală boală contagioasă, cu 1,8 milioane de victime în 2015 și 10,4 milioane de persoane afectate, dintre care 60% locuiesc în șase țări: India, Indonezia, China, Nigeria, Pakistan și Africa de Sud. 20% din aceste cazuri au fost rezistente la cel puțin un antibiotic, iar 5% au fost multi-rezistente – 480.000 de cazuri. Jumătate au fost înregistrate în India, China și Rusia, dar migrația și dezvoltarea turismului fac ca „tulpini foarte rezistente de TBC să fie prezente aproape peste tot în lume„, a subliniat raportul citat.