Eficiența administrației publice din România a fost și rămâne sub zero la scală europeană
Publicat de Corina Muntean, 16 iulie 2021, 10:00 / actualizat: 19 iulie 2021, 10:39
Că nu știm să ne organizăm și conducem administrativ, am dovedit-o în nenumărate rânduri pe parcursul ultimelor 3 decenii. Eficiența administrației publice din România a fost și rămâne sub zero la scală europeană, iar investițiile în educație sunt în continuare prea mici în raport cu media europeană.
România se situează la un nivel nu numai cu mult sub cel al primei economii a Uniunii Europene și a Zonei Euro – Germania – din perspectiva indicatorului de eficiență administrativă, ci chiar sub zero. Potrivit unei analize a Băncii Transilvania și citată de cursdeguvernare.ro, care compară performanțelor României cu mediile UE, indicatorul de eficiență a administrației este unul dintre cei luați în considerare de Banca Mondială pentru aprecierea eforturilor de de dezvoltare durabilă (ESG). Plasarea timp de decenii sub zero a eficienței administrației publice din România poate fi pusă și pe seama politicii de angajări inutile în sistemele publice, în scopul plusului de votului la alegeri, dar în detrimentul calității serviciului public. În context, e suficient de amintit de la proasta dotare informatică a administrației publice la atitudini chiar ostile față de digitalizare, cum a fost renunțarea la o finanțare a Băncii Mondiale pentru digitalizarea colectării de taxe și impozite. Lipsa de performanță administrativă se reflectă și în educația precară. România se poziționează la un nivel inferior mediei europene din perspectiva raportului cheltuieli cu educația / Produsul intern brut (PIB). Ultimele date sunt din 2016, când acest indicator a consemnat un nivel de 10,1% în România, inferior celui înregistrat la nivelul Uniunii Europene (11,4%), potrivit analizei Băncii Transilvania. Singurul an în care ponderea cheltuielilor cu educația raportată la PIB a fost mai mare decât media europeană a fost 2005. Avem pași mari de parcus în administrație și nu e totul pierdut. Principalul este să nu ne faultăm singuri. Octavian Oprea, Preşedinte al Autorităţii Pentru Digitalizarea Romaniei, arăta recent că „foaia de parcurs” a digitalizării instituţiilor publice pentru următorii 10 ani, conţine proiecte în valoare totală de 2,4 miliarde de euro. Printre cele mai importante se numără: Platforma software centralizată pentru identificare digitală, Proiectul RegIntermed prin care fiecare pacient din România va avea o evidenţă electronică a tuturor medicaţiilor care i-au fost prescrise de-a lungul vieţii, Proiectul RTI prin care vom avea evidenţa paturilor disponibile la secţiile de ATI din 12 mari spitale, urmând ca apoi să fie extins la toate spitalele și Hubul de servicii de la Ministerul Muncii al cărui rol este de a agrega toate bazele de date a instituţiilor din subordine. Oprea a adăugat că o parte dintre proiectele cuprinse în foaia de parcurs vor fi implementate până la sfârşitul acestui an. Să sperăm că nu vor fi doar vorbe, ci o reală schimbare în bine a eficienției administrației publice.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.