Efectul consumului de bere asupra organismului
Publicat de radiomures, 6 octombrie 2017, 11:50
Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, consumul moderat de bere are afecte benefice asupra organismului, în special datorită aportului de vitamine de tip B.
Berea este, de altfel, singura băutură cu conținut de alcool în care se regăsesc vitamine de tip B.
Nu la fel cred, însă, medicii și nutriționiștii. Aceștia ne sfătuiesc să consumăm pâine integrală pentru complexul de vitamine B și nu alcool.
Consumul zilnic de alcool este extrem de dăunător pentru organism, ducând la boli grave.
Cele mai frecvente sunt cancerele hepatice, de stomac și cele buco-faringiene, mai ales dacă consumul de alcool este combinat cu țigara, spune Dora Șanta, medic de familie și nutriționist din Tîrgu-Mureș:
Berea conține alcool, deci este tot o băutură cu conținut alcoolic. În ciuda faptului că producătorii de produse alcoolice sunt tentați să sugereze lumii că este sănătos să bea bere sau vin, ca fiind benefice pentru inimă, pentru B-uri, pentru hidratare, nu … nu sunt dovezi. Din contră, sunt dovezi că alcoolul este dăunător creierului și este dăunător ficatului.”
Mulți târgumureșenii cred, totuși, că berea are numai calități: hidratează pe timpul verii și ajută la rinichi:
Complexul de vitamine B se regăsește într-o gamă diversificată de alimente, mai ales în cerealele integrale, în oleaginoase sau rădăcinoase, dar și în legume și fructe.
Ouăle, ficatul, lactatele, ciupercile, fasolea și strugurii sunt, de asemenea, importante surse de vitamina B.
Cristina Bulbescu