Educaţia timpurie a spălatului pe mâini, promovată în grădiniţele din Mureş
Publicat de APETRI MARGARETA, 15 octombrie 2024, 12:27 / actualizat: 16 octombrie 2024, 23:03
Spălatul pe mâini este una dintre cele mai simple și eficiente modalități de a preveni răspândirea bolilor și infecțiilor.
Deși poate părea o acțiune banală, aceasta joacă un rol esențial în menținerea sănătății, contribuind la reducerea riscului de contaminare cu bacterii, virusuri și alte microorganisme periculoase.
Educaţia în acest sens începe de la cele mai mici vârste, iar la nivelul grădiniţelor spălatul pe mâini este o activitate atent monitorizată, spune pentru Radio Tg.Mureș preşedintele Asociaţiei Medicilor Şcolari Mureș, Adriana Neghirlă:
Una dintre priorităţile noastre în educaţia copiilor, de acolo trebuie să începem de fapt educaţia pentru sănătate cu spălarea corectă a mâinilor. Cu cei mici în grădiniţe se creează un fel de ritual al spălatului mâinilor, se merge la baie împreună cu grupa şi să spele supravegheat înainte de a lua masa sau o gustare, după ce merg la toaletă.
De asemenea, la nivelul şcolilor există afişe în grupurile sanitare legate de tehnica corectă de spălat pe mâini.
Cea mai des transmisă boală cauzată de mâinile murdare este hepatita virală de tip A. Adriana Neghirlă:
Mâna nespălată este o sursă importantă dacă a venit în contact cu produse, obiecte contaminate pentru Hepatita virală de tip A, care se şi numeşte boala mâinilor nespălate pentru că este cea mai frecventă cale de transmitere. Au fost focare cu precădere în comunităţile în care condiţiile de viaţă sociale, economice, sunt precare.
15 Octombrie este Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini. Creată iniţial pentru copii şi elevi, este celebrată în prezent în peste 100 de ţări din întreaga lume, fiind axată pe creşterea gradului de conştientizare şi înţelegere a importanţei spălatului pe mâini.
Autor: Sanda Vițelar