Editorii atenționează cu privire la subfinanțarea Educației din România

Publicat de VIRGIL NATEA, 13 decembrie 2022, 13:05
Asociația Editorilor din România dă un semnal de alarmă privind subfinanțarea Educației și asupra impactului pe care îl are aceasta în societate.
Editorii susțin că, în prezent, piața de carte din România este cea mai mică din Uniunea Europeană, iar PIB-ul alocat Educației este mult sub nevoile de finanțare și de performanță ale domeniului.
Din acest motiv, România are totodată și cel mai mic procent de absolvenți de studii superioare din UE, întrucât există o corelație între sumele tot mai mici alocate Educației și creșterea analfabetismului funcțional.
Directorul executiv al Asociației Editorilor din România, Mihai Mitrică:
Atât guvernul, cât și autoritățile locale, au obligația de a asigura un minimum de 6 % din PIB ca finanțare pentru sectorul educațional. Nu ajungem decât aproape un pic peste jumătate din alocare, și anume 3, 2 % din produsul intern brut în 2023 vor fi direcționați către sectorul educațional.
Cum afectează asta piața de carte, este, din punctul nostru de vedere, al Asociației Editorilor, evident. Anume, produsul educațional, care sunt absolvenții ciclurilor școlare, nu devine un pion de sprijin pentru industria de carte. Fiind afectată piața de carte, și societatea, în ansamblu, este afectată.
Asociația editorilor speră că Guvernul României va reuși să aloce un buget în condițiile stabilite de Legea Educației Naționale, dar nu se arată optimiști în ceea ce privește perspectivele unei schimbări pozitive în viitorul apropiat.
Alexandra Zosim