Ediția a doua a ”Bătăliei cărților” și-a desemnat câștigătorii
Publicat de radiomures, 24 noiembrie 2015, 18:23
Competiția a avut loc ieri după masă la Secția ”American Corner” a Bibliotecii Județene Mureș și a reunit 10 finaliști, care au avut, fiecare, de citit tot atâtea cărți.
Ei au prezentat referate despre cărțile citite, au răspuns la întrebări și au fost evaluați și premiați de un juriu.
Lectura este un mod de viață și unul ce ține de educație, susțin unii dintre elevii-concurenți cu care am stat de vorbă.
Ei sunt convinși că cititul nu se constituie într-o dependență, dar poate deveni dacă exagerăm, iar viața noastră personală e afectată.
Citesc pentru că așa simt nevoia și așa am fost învățată încă de mică, pentru că mă relaxează și mă ajută să gândesc mai bine. Nu ai scuza asta că nu ai timp să citești… – Cum te privesc colegi tăi care nu citesc? – Unii mă admiră dar n-o spun, alții mă privesc ca și cum… de ce mai continui să citesc, că nu ar avea rost. –Cât aloci lecturii săptămânal? – Cel puțin 10 ore. – De ce citești? –Pur și simplu e vorba de plăcerea oferită de literatură. – Lectura la ce te ajută? – Mă ajută să creez lumi noi, din cărți mă inspir să creez alte lumi. Nu aș spune că visez prea mult cu ochii deschiși, dar, da, uneori îmi place să evadez în lumea mea. –Viața noastră personală… are de suferit, pentru că nu putem trăi doar într-o extremă, trebuie un echilibru în viață.”
La concursul de ieri, la categoria 14-18 ani câștigătorul a fost Ligia Ungur , clasa a XI-a la Colegiul Național Unirea.
Ea spune că nu s-a așteptat să câștige și afirmă că atât victoria cât mai ales înfrângerea, sunt factori puternici de motivație pentru a merge mai departe.
Ligia recunoaște că face parte dintr-o generație care nu prea citește:
„Tind să nu iau în seamă lucrurile rele care se spun, cum spunea Dan Puric, că omul frumos e în zilele noastre cel care urcă invers pe scară, înfruntând turma care coboară. – Generația voastră nu prea citește… -Nu… – Sunt superficiali? – Cred că da. Și probabil nici nu au fost învățați cu acest lucru, că asta contează, să transmiți din generație în generație nevoia aceasta de a citi. –Voi ce șansă aveți ca să schimbați lumea, și peste 30,50,100 de ani acest pământ să nu mai cunoască crima, ura, suferința? – Tot prin intermediul cărților și a culturii, pentru că altfel, dacă nu suntem conștienți de ceea ce e în jurul nostru, cu siguranță nu o să putem schimba nimic.”
Directoarea Bibliotecii Județene Mureș, Monica Avram, a explicat că ”Bătălia Cărților” se află la a doua ediţie.
Timp de 3 zile elevi, români și maghiari, concurează la categoriile de vârstă 11-13 ani și 14-18 ani. Deasemenea, se acordă premiul ”Cititorul anului” pentru 4 câștigători.
Pentru câștigători , premiul cel mare este câte un smartphone, iar toți concurenții primesc cărți și diplome.
La cea de-a doua ediție a concursului Bătălia Cărților, în care Biblioteca Județeană Mureș a aruncat, cu ghilimelele de rigoare, mai multe cărți. Mai exact, după cele două categorii de vârstă, 11-13 ani și 14-18 ani, am selectat din colecțiile bibliotecii titluri potrivite ca mesaj, ca formă, ca subiect, câte 10 cărți pentru limba română și 10 cărți pentru limba maghiară, la fiecare dintre cele două categorii. Vom avea în acest fel, patru cititori ai anului, în județul Mureș, câte 2 pentru fiecare categorie de vârstă.”
Astăzi la Sala Mică a Palatului Culturii a fost programată finala elevilor maghiari, grupele de vârstă 11-13 ani şi 14-18 ani.
Mâine, de la ora 16.00 în același loc, va avea loc finala Bătăliei Cărţilor destinată elevilor români aparţinând grupei de vârstă de 11-13 ani.
Vali Russu
Foto: Vali Russu/ RTM