Economia României dă semne de revenire
Publicat de Corina Muntean, 22 februarie 2021, 10:40 / actualizat: 23 februarie 2021, 19:42
Economia României dă semne de revenire și eclipsează restul UE după ce a evitat lockdown-ul. Economia românească a crescut cu peste 5 % în ultimul trimestru al anului trecut pe serie ajustată sezonier, comparativ cu trimestrul anterior, iar pe ansamblul anului s-a contractat cu doar 3,9% , sub estimările pesimiste ale analiștilor.
Evoluţia economiei româneşti a depăşit-o pe cea a celorlalte ţări ale Uniunii Europene în trimestrul patru din 2020, după ce Guvernul a optat să nu impună tipul de restricţii severe care au închis cea mai mare parte a continentului. Conform unei analeze realizată de Bloomberg, PIB-ul nu doar că a crescut faţă de precedentele trei luni, ci a urcat faţă de aşteptările analiştilor de peste zece ori. Cu o expansiune de 5,3%, România a înregistrat în trimestrul patru din 2020 cel mai semnificativ avans în rândul statelor din Uniunea Europeană care au raportat datele până acum. Trimestrul patru din 2020 a fost bun şi pentru alte părţi din Europa de Est: Ungaria şi Bulgaria au raportat ambele creşteri neaşteptate faţă de precedentele trei luni, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), în timp ce Lituania pare să fi avut anul trecut cea mai bună performanţă din blocul comunitar. Confrom specialiștilor, România a reușit să evitet recesiunea în timpul pandemiei de coronavirus, după ce înregistrat un declin al economiei de 12,2% în trimestrul doi din al anului trecut. Chiar dacă se confruntă cu unul dintre cele mai ridicate deficite bugetare din UE, autorităţile au reuşit majorarea investiţiilor publice la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, ceea ce a sprijinit sectorul construcţiilor, în timp ce industria IT a rămas la un nivel solid. Premierul Florin Cîțu a salutat această creștere, în timp ce ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare spune că economia dă semne clare de revenire. Totuși, atenționează acesta, anul 2021 încă stă sub semnul incertitudinii din punct de vedere al crizei sanitare Covid-19 și de aceea avem nevoie în continuare de reforme structurale, de creşterea investiţiilor şi a gradului de absorbţie a fondurilor europene, care să ne asigure relansarea economică şi o creştere sustenabilă, a arătat ministrul.
Dincolo de cifrele îmbucurătoare și de ceea ce cred miniștrii că au făcut sau au de făcut în continuare, pare-se că România se mișcă prea încet la multe capitole, deși pandemia e o provocare care poate accelera reformele din multe sectoare. Ritmul acesta de melc e impus de frecușul permanent dintre centrii de putere politică din România, care guvernează inevitabil deciziile executive și hotărârile legislative.
Într-o idee, prea mult zgomot și prea puțin rezultat. Iar Coface avertizează că avansul economic constituit pe stimuli de consum în proporție de 70-80 % nu mai poate continua la nesfâșit după această rețetă.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.