Economia judeţului Covasna rămâne stabilă în ciuda turbulenţelor de pe piaţa internaţională

Publicat de APETRI MARGARETA, 15 aprilie 2025, 11:58 / actualizat: 15 aprilie 2025, 13:13
Mediul de afaceri din acest județ este într-o proporţie covârşitoare format din microîntreprinderi.
Ceea ce aparent este un dezavantaj a devenit un atu în contextul războiului comercial declanşat de actuala administraţie americană.
Explică directorul Camerei de Comerţ a judeţului Covasna, Edler András-György:
„Noi avem aici, dintre toate firmele, 90% sunt micro-întreprinderi, ceea ce înseamnă că au mai puțin de 10 salariaţi. După aceea, încă 9% firme din categoria IMM-urilor și avem vreo 14 firme mari. Firme foarte mari nici nu avem. Deci, din acest punct de vedere, nu cred că ceea ce se întâmplă acum pe plan mondial afectează cumva firmele din județul nostru, datorită faptului că sunt de dimensiune mai redusă și datorită faptului că, prin activitatea lor, ei acționează mai ales la nivel local sau, haideți să zicem, regional.”
În judeţul Covasna activează 5 firme cu investiţii americane, din care o întreprindere individuală, care nu sunt printre firmele mari din judeţ.
Astfel, economia de aici nu are de suferit, argumentează Edler András-György:
„În situația de față este un avantaj că noi avem multe firme mici, deci economia județului Covasna se bazează pe multe firme mici și nu pe câteva firme foarte mari. Vă dați seama dacă am avea 10 firme foarte mari de interes american… și acum ar fi acele 10 firme afectate de războiul comercial, economia noastră, cum e și la bursă, s-ar duce în jos cu 20%, nu?”
În ultimii ani, cele mai multe firme cu capital din SUA au fost înființate în București și anume 284.
Celelalte județe în care investitorii de peste ocean au pornit afaceri sunt: Timiș (20), Ilfov (28), Constanța (23), Cluj (33), Iași (12), Dolj (3), Bihor (7), Sibiu (12) și Brașov (17).
Autor: Sanda Vițelar