Echipamente medicale performante pentru Salvamont
Publicat de Rotar Mirela, 4 iunie 2024, 13:46
Acestea au fost comandate la nivel național și, în funcție de necesitățile din teritoriu, zonele specifice de intervenție și fondurile alocate de consilii județene și primării au fost achiziționate de echipele de salvare ce acționează în munți, sub ape sau în peșteri.
Președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu:
După proiectele cu cercetarea terenului cu ajutorul dronelor și analiza imaginilor cu inteligența artificială, recent am implementat, inclusiv în Mureș, în Harghita, detectoare subacvatice. Avem un minimonitor de funcții vitale cu măsurare auriculară, care ne permite să nu mai expunem accidentatul frigului, avem saci termici care asigură o protecție de peste 95%. Și dacă adăugăm și mașinile de intervenție oferite de Departamentul pentru Situații de Urgență și cele asigurate de consiliile județene, iar din acest an a intrat în dotarea salvamontiștior și prima targă cu motor cu acționare electrică.
Echipa Salvamont Mureș a fost dotată recent cu saci termici de transport al accidentaților și cu un aparat de căutare subacvatică a victimelor, precum și cu o dronă și o mașină de teren, a declarat șeful serviciului, Kovacs Robert:
Am primit echipamente termo, în care putem transporta accidentații, mai ales pe timp de iarnă. Am reușit că cumpărăm un aparat de căutare a persoanelor înecate, care funcționează ca un sonar. Am primit tărgi noi, respectiv o dronă pentru căutarea persoanelor dispărute. În momentul de față cea mai mare investiție este refacerea punctului de lucru Sovata, care sperăm că se va termina în luna septembrie, unde echipele vor putea desfășura permanențele de iarnă.
În 25 de județe ale țării există 42 de servicii Salvamont, din care în 10 județe există și structuri de salvare speologică
Președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu, spune că în aceste zile, la Bruxelles, se desfășoară Forumul European al Protecției Civile, iar delegația Salvamont România participă cu o mare parte din echipamantele performante aflate în dotare.
Autor: Valeriu Russu