Echipa de robotică a unui liceu hunedorean, campioană mondială cu un proiect dedicat pandemiei

Publicat de MIRELA ROTAR, 2 noiembrie 2021, 13:54 / actualizat: 2 noiembrie 2021, 17:30
Echipa de robotică a Liceului Teoretic „Traian Lalescu” din Hunedoara a reuşit, pentru a doua oară, să câştige Campionatul Mondial de Robotică „First Global Challenge”™. Proiectul ştiinţific a reunit mai multe soluţii menite să rezolve o parte din problemele legate de pandemia de COVID-19.
Este vorba despre un sistem de sterilizare termică a măştilor de protecţie, în aşa fel încât ele să poată fi reutilizate de cel puţin 20 de ori. Acest lucru ar reduce foarte mult costurile şi deşeurile care se produc în urma lor, permițând fiecărui om să aibă la îndemână o mască sterilă, fără să fie nevoit să cumpere, de fiecare dată, câte o mască nouă, a explicat Mircea Nistor, mentorul echipelor RobotX şi RobotY. Potrivit acestuia, sterilizatorul este foarte simplu şi ieftin de realizat. Oaamenii şi-l pot construi singuri din carton şi un fir subţire de cupru folosit în bobinaj.
Competiţia First Global Challenge”™ s-a desfăşurat online, cu participarea a 177 de ţări, în perioada 28 iunie-28 septembrie.
Modul de construire al sterilizatorului se poate regăsi pe un site creat de elevi la adresa www.health4everyone.org, unde sunt prezentate toate componentele proiectului.
Echipa liceului din Hunedoara a propus şi un robot autonom care să sterilizeze saloanele de spital cu ajutorul radiaţiei ultraviolete. Aparatul ajunge la un preţ de aproximativ o mie de dolari, faţă de 96.000 de euro, cât costă unul care efectuează aceleaşi operaţiuni, susţine Nistor.