Ecaterina Andronescu anunță crearea de învățământ dual în licee și universități

Publicat de MIRELA ROTAR, 30 aprilie 2019, 16:27 / actualizat: 4 august 2019, 11:48
Prezent astăzi la Tg. Mureș, ministrul Educaţiei a afirmat că are în vedere ca, în noua lege, școlile profesionale actuale să devină şcoli profesionale duale.
Pe acest model, va încerca și transformarea liceelor tehnologice și a unor facultăți în unități de învățământ cu specific dual.
Ecaterina Andronescu:
Suntem în etapa în care în multe locuri se dezvoltă şcolile profesionale duale, acelea în care angajatorii vin şi cu o contribuţie în bani, care înseamnă o bursă, bursă care se adaugă bursei date de statul român, şi sigur o contribuţie în ceea ce priveşte orele de practică, fie prin oferta de locuri de practică, fie prin dotarea unor ateliere. De aceea în viitorul apropiat, ne vom centra pe transformarea tuturor şcolilor profesionale în şcoli profesionale duale, pentru că elevii sunt mai bine pregătiţi, sunt mai interesaţi angajatorii de ei şi au şansa să fie angajaţi la finalizarea studiilor prin şcoala profesională. Apoi încercăm prin viitoarea lege, şi o să vorbesc astăzi aici (cu directorii de şcoli – n.r.), să transformăm liceele tehnologice în licee tehnologice duale şi, de ce nu, să organizăm chiar o formă de învăţământ superior dual, cu accent mai mare pe instruirea practică, pe diferite etaje.
Ministrul Educației a precizat că, dacă se va introduce învățământul dual și în licee, va creşte nivelul de pregătire al viitorilor specialiști.
În ultimii ani, activitatea în industrie a scăzut în România, spune Andronescu, motiv pentru care s-a redus oferta de locuri de muncă în domeniu și a scăzut și interesul pentru școlile profesionale:
E nevoie să flexibilizăm sistemul de învăţământ, pe de-o parte flexibilizarea curriculară, să dăm în mai mare măsură o parte din curriculum la dispoziţia autorităţilor locale, a şcolilor şi în al doilea rând, flexibilizarea diferitelor forme de profesionalizare. Acum învăţământul obligatoriu începe de la grupa mijlocie şi se termină la ultima clasă de liceu – nu putem să mergem pe o singură rută cu toată lumea, ci vom crea rute de profesionalizare diferenţiate în mod deosebit după clasa a VIII-a.
Ecaterina Andronescu a fost prezentă astăzi la Tg Mureș la festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Geografie.
Cu acest prilej, ministrul Educației a avut o ședință de lucru cu directorii școlilor din județul Mureș.
Valeriu Russu