E secetă și nu se udă plantele din grădină cu apă potabilă!
Publicat de APETRI MARGARETA, 16 iulie 2024, 12:45
Este atenționarea pe care Compania Aquaserv o lansează, an de an, vara, cetățenilor din județ care, pe fondul reducerii debitelor, consumă mult mai multă apă decât le este necesar.
Astfel că apar vârfuri de consum în rural și zonele metropolitane, cu reducerea drastică a cantităților de apă livrate populației, mai ales în zona de câmpie a județului Mureș.
Purtătorul de cuvânt al companiei Aquaserv, Nicolae Tomulețiu:
Sistemele de distribuție apă potabilă sunt proiectate exclusiv pentru consum casnic, dar în perioadele secetoase apar vârfuri de consum în zonele metropolitane și în mediul rural, ceea ce denotă că mulți locuitori sunt în continuare tentați să utilizeze apa de la robinet pentru irigarea culturilor agricole sau în zootehnie. Sunt afectați în special utilizatori din zonele mai înalte sau cei aflați la capăt de rețea, care o să primească apă cu presiune scăzută sau chiar rămân fără apă.
În aceste condiții, Nicolae Tomulețiu a nominalizat 11 localități din județul Mureș care primesc apă potabilă cu porția:
Încă de la începutul lunii, sunt zone în care apa se distribuie conform unui program, cu o periodicitate de 3 zile. E vorba de comunele Ceuașu de Câmpie, Șincai, Band, Râciu, Crăiești, Urmeniș, Silivașu de Câmpie, Mădăraș, Pogăceaua, Sînpetru de Câmpie și Sărmașu. Dacă în mod normal este un consum de 4.000 de mc pe zi în acea zonă, în perioadele secetoase consumul crește la este 5.500 mc pe zi.
Dacă pe fondul secetei problemele cu apa potabilă există în fiecare vară, în ce privește apa brută pe care o distribuie Administrația Bazinală de Apă Mureș, județul stă foarte bine, gradul de umplere a barajelor și acumulărilor de apă fiind de peste 80%.
Purtătorul de cuvânt al ABA Mureș, Simona Neagu spune că la această oră nu este necesară aplicarea prevederilor planului de restricții și de folosire a apei în perioade deficitare.
Autor: Valeriu Russu