După un an extrem de slab, apicultorii speră ca 2017 să îi redreseze

Publicat de radiomures, 28 februarie 2017, 19:12
Apicultorul Simma Francisc, susține că din cauza vremii 2016 a fost, poate, cel mai slab an agricol din ultimii 15 ani.
Pentru a face faţă pierderilor, apicultorii aşteaptă măsuri din partea autorităţilor, cum ar fi, spre exemplu, etichetarea mierii. Simma Francisc spune că în prezent magazinele româneşti vând mai ales produse importate:
Este o mare problemă, fiindcă în comerț se găsesc amestecuri de miere, la prețuri foarte mici, consumatorii sunt induși în eroare. Nu se specifică proveniența exacta a mierii și în ce proporție este amestec de miere din UE și dinafara UE. Noi am propus și sperăm să se facă o lege, prin care să fie obligați procesatorii, să scrie exact procentul de amestec.”
La rândul său, apicultorul din județul Gorj, Constantin Bodescu, care a organizat zilele trecute un târg apicol la Tîrgu-Mureș, speră că iarna care tocmai a trecut să fi fost una prielnică, frigul protejând albinele care nu au ieșit, ca în alți ani, din stupi:
Anul trecut a fost poate cel mai greu din ultimii 3-4 ani grei. Pe lângă culesul redus, apicultorii s-au confruntat cu o mortalitate foarte ridicată a familiilor de albine. Din fericire, a fost una dintre cele mai prielnice ierni, a fost, constant, o temperatură redusă, a fost și zăpadă, albinele față de alte ierni nu au fost deranjate. Și pentru baza meliferă, pentru plante, a fost o iarnă bună, fiind limitată posibilitatea ca acestea să intre în vegetație foarte devreme.”
Directorul SC Apicola SA Mureș, Cristina Cojocaru, susține că apicultorii nu vor primi ajutorul de minimis, ca despăgubire pentru pagubele datorate vremii de anul trecut:
În ceea ce privește ajutorul de minimis pentru apicultori, avem informații că acestea nu se vor acorda anul acesta. Am înțeles că dacă nu s-au dat în cursul anului trecut, nici nu se vor mai da, din lipsă de fonduri.”
Recent înființat, sindicatul Apicultorilor din România ameninţă cu proteste în stradă, se arată într-un comunicat al Agrostar.
Apicultori cer ca fermierii să fie obligați să afișeze substanțele folosite la tratarea culturilor, precum și subvenționarea de la bugetul de stat a fermelor de multiplicare și selecție.
Nu în ultimul rând, apicultorii solicită acordarea ajutorului de minimis pe anul 2016, informarea cu privire la fondurile alocate și măsurile de sprijin pentru perioada 2017-2020, respective debirocratizarea legată de accesarea fondurilor europene.
Valeriu Russu