După 50 de ani de funcționare, rampa de gunoi din Făgăraș a fost închisă definitiv și ecologizată

Publicat de Hategan Raul, 25 iulie 2022, 19:56
Potrivit normelor europene, locația a devenit improprie pentru depunerea deșeurilor menajere încă din 2009, însă abia în 2016 municipalitatea a închis groapa și a depus la Administrația Fondului pentru Mediu un proiect de ecologizare.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Liviu Ardelean, precizează că de 7 ani Făgărașul își depune deșeurile menajere la depozitul autorizat de la Săcele:
Suma totală e undeva la 7 milioane de lei, 90 la sută suportați de Administrația Fondului pentru Mediu. Izolarea este făcută, sunt aproximativ 6 straturi și va fi monitorizată pe următorii 30 de ani. Dacă vor fi scurgeri, se vor lua măsuri imediat pentru că se vor lua probe pentru teste. Groapa se întindea pe aproximativ 4 hectare, terenul a fost restrâns la 2,3 hectare, suprafață pe care s-au realizat lucrările, restul fiind ecologizat adică întreaga suprafață pe care se întindeau înainte deșeurile.
Lucrările de ecologizare a gropii de gunoi de la Făgăraș s-au întins pe durata a aproape 4 ani și au constat în izolări, drenări și etașări specifice, pentru a se asigura că în timp nu vor exista scurgeri ca să polueze zona, a mai spus purtătorul de cuvânt al primăriei Făgăraș, Liviu Ardelean:
Au avut loc mai multe lucrări, o gură de deversare pentru colectarea apelor meteorice, trei puțuri de monitorizare a apei freatice, un sistem de monitorizare pentru tasări cu patru martori pentru toate punctele cardinale, un sistem de colectare a biogazului cu 14 analizatoare, etanșarea de suprafață în 6 straturi și un zid de sprijin. De asemenea, au fost construite un sistem de ape pluviale prevăzut cu decantor și filtru, un șanț pentru descărcarea apelor pluviale pe toată lungimea superioară a depozitului și rigole pe toată lungimea inferioară.
Pe suprafața fostei gropi de gunoi de la Făgăraș au fost plantați în prima etapă 350 de salcâmi, urmând să fie sădiți încă 200 de puieți. A fost construit un drum cu o lungime de 53 m și o alee perimetrală, accesul fiind permis doar persoanelor autorizate.
Valeriu Russu