După 20 de ani, Tg. Mureșul și-a actualizat Planul Urbanistic General
Publicat de Andrei Borz, 25 noiembrie 2022, 18:50 / actualizat: 26 noiembrie 2022, 11:20
Un asemenea document este obligatoriu pentru a asigura dezvoltarea armonioasă a orașului, spune primarul Soos Zoltan:
Acum 20 de ani exista un alt oraș, cu alte provocări, nu aveam mobilitate electrică, nu existau mall-uri, locuitorii abia au început să se mute în afara orașului. Iar astăzi zeci de mii de persoane călătoresc între ”orășelele” din jurul Tg. Mureșului de unde fac zilnic naveta. S-a schimbat foarte mult traficul, numărul de mașini din județ s-a dublat în această perioadă, și numai în ultimii 5 ani a crescut cu 35% numărul automobilelor care folosesc rețeaua de străzi din Tg. Mureș.
Arhitectul-șef al Primăriei Tg. Mureș, Daniela Miheț a precizat că sunt 45 de proiecte în derulare. Printre acestea se numnără reconversia a două zone industriale în zone de locuire și birouri, digitalizarea serviciilor publice locale, dar și proiecte de refacere a fațadelor clădirilor istorice:
Există proiecte în derulare, precum centurile orașului, modernizări sau creări de străzi noi care să asigure o rețea de inele de circulație și de legătură cu Autostrada, pentru a elimina din traficul de tranzit. Există proiecte pentru locuri de parcare supraterane și subterane. Sunt proiecte de mobilitate,. Avem străzile Gh. Doja, 1 Decembrie, 22 decembrie 1989 pentru care există și finanțare, cu benzi pentru transportul public, piste de biciclete și trasee pietonale. Există apoi proiecte pentgru grădinițe, creșe, modernizări de școli și clădiri publice, iluminat public, protecția mediului, amenajări de spații verzi.
Dana Miheț a mai spus că s-a lansat concurs de soluții pentru o parcare supraetajată în spatele Teatrului Național iar săptămâna viitoare se va lansa alt concurs pentru amanajarea Pieței de zi ”Cuza Vodă” din Tg.Mureș.
De asemenea, anul viitor se va lansa concursul de amenajare a Parcului Municipal ”Hipodrom”, împreună cu Apele Române, care va cuprinde și malul Mureș, brațul mort al râului, un proiect complex de regenerare urbană, spații verzi, relaxare și sport.
Valeriu Russu