După 14 ani, indicatorul social de referinţă a ajuns să fie actualizat

Publicat de Corina Muntean, 23 iulie 2021, 13:22
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, azi, legea potrivit căreia valoarea indicelui se actualizează din oficiu în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent.
Ultima dată acest parametru a fost stabilit în 2008, la valoarea de 500 de lei, iar de atunci a rămas neschimbat, chiar dacă salariul minim brut a crescut de aproape 3 ori.
Unui din inițiatorii modificării Legi 76/2002, vicepreședintele Comisiei de Muncă și Protecție Socială din camera Deputaților, Csep Andrea, precizează că în medie actualizarea anuală va fi de circa 4%:
Avem coeficienți care se înmulțesc cu valoarea ISR, pentru stabilirea dreptului. Atunci când s-a stabilit, în 2008, salariul minim brut pe țară era de 500 lei și valoarea ISR-ului era tot de 500 de lei. Acum salariul minim brut e de 2300 de lei și ISR a rămas tot 500 de lei, asta înseamnă că nu depășește nici 28,7& din această valoare. Din 1 martie 2022, în fiecare lună martie Indicatorul Social de referință se va actualiza funcie de rata medie a inflației din anul precedent.
Modificarea indicelui de referință are impact asupra ajutorului de șomaj, a celui de întreținere a familiei, concediul de creștere a copilului sau ajutorul de încălzire. Toate aceste drepturi au coeficienți stabiliți prin lege care până acum se înmulțeau cu valoarea nemodificată anual de de doar 500 de lei.
Actul normativ mai prevede că, dacă rata medie anuală a inflaţiei are valoare negativă, se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referinţă.
Valeriu Russu