Dunele de nisip din nordul Saharei găzduiesc furnicile cele mai rapide din lume

Publicat de MIRELA ROTAR, 18 octombrie 2019, 09:44 / actualizat: 27 octombrie 2019, 20:11
Cercetătorii de la Universitatea Ulm din Germania au filmat furnicile argintii din Sahara (Cataglyphis bombycina) în timp ce acestea căutau hrană, când soarele amiezii era la perioada maximă, potrivit The Guardian.
Filmările video dezvăluie furnicile alergând cu viteze ce se apropie de un metru pe secundă, echivalentul unei pisici domestice care accelerează până la 120 km / h.
Cu cât furnicile aleargă mai repede, cu atât petrec mai mult timp în aer, cu toate cele şase picioare desprinse de sol. Cercetătorii sunt de părere că la viteza maximă, furnicile parcurg o distanţă de 108 ori mai mare decât lungimea corpului propriu pe secundă.
„Insectele zboară prin aer, fără să atingă pământul, chiar și la viteze relativ lente“, spune Sarah Pfeffer, care studiază comportamentul animalelor la Universitatea Ulm din Germania.
Există un motiv pentru care furnicile de argint sahariene, “Cataglyphis bombycina” , au evoluat pentru a plana practice deasupra solului. Spre deosebire de alte creaturi de deșert care se protejează de căldura intensă a prânzului, pentru furnici este un moment excelent pentru a-și căuta hrana. Furnicile supravieţuiesc temperaturilor extreme datorită perilor argintii care reflectă razele soarelui. Cataglyphis bombycina au însă şi o limită, temperaturile de peste 60 de grade Celsius. Pentru a supravieţui la ele au nevoie de o viteză impresionantă şi de abilităţi de orientare excelente pentru a găsi hrana şi a se întoarce în cuib înainte de a deveni victimile căldurii.
Descoperirea acestor furnici i-ar putea inspira pe ingineri să creeze roboţi mai mici şi mai rapizi, a mai spus Pfeffer.
Dana Boieriu