Dumitru Prunariu, Doctor Honoris Causa al Universității „Petru Maior” din Tg. Mureș
Publicat de radiomures, 13 martie 2017, 15:08
Dumitru Prunariu, primul și singurul cosmonaut român care a ajuns vreodată în spațiu, a primit astăzi cea mai înaltă distincție academică în Aula Universității ”Petru Maior” din Tîrgu-Mureș.
Titlul a venit ca o recunoaștere și un gest de recunoștință pentru bogata sa activitate în domeniul științei și cercetării.
Dumitru Prunariu:
Aceste titluri sunt o onoare pentru mine, este emoționant să primești un astfel de titlu din partea unei instituții superioare de învățământ. Sunt, într-un fel, o recunoaștere a activității mele de până acum. Desigur, nu am urmărit niciodată titluri, dar acestea au început să vină pe măsură ce evoluția mea și activitatea desfășurată de mine a ajuns să fie tot mai apreciată. Sunt bucuros și onorat să primesc un astfel de titlu.”
Rectorul Universității ”Petru Maior” din Tg. Mureș, Călin Enăchescu, a arătat că acordarea acestui titlul este o datorie a Universității în a onora marile personalități ale României:
Este un eveniment deosebit, care, într-un fel, înseamnă și normalitate, pentru că acesta este rolul unei universități, să aprecieze marile personalități care au contribuit la dezvoltarea științei, a culturii, din toate punctele de vedere, în același timp, și un eveniment excepțional, fiind vorba despre o personalitate deosebită, pe care noi o considerăm că ne onorează că a acceptat să își asocieze numele cu universitatea noastră. Rolul nostru de a recunoaște aceste merite ale personalității este firesc, și Universitatea ”Petru Maior” onorează marii gânditori ai României.”
Dumitru Prunariu le-a vorbit celor prezenți despre faptul că, în viitor, ar trebui să luăm în serios viața în afara Pământului, care este din ce în ce mai expus riscurilor de a fi afectat grav:
Pământul are numeroase amenințări asupra lui, fie că sunt naturale, e vorba de asteroizi, un impact cu un asteroid mare poate să ducă la o catastrofă globală, fie că este vorba de evoluția soarelui cu radiațiile lui puternice, care pot influența mult câmpul geomagnetic al pământului și multe activități la nivel terestru, dar poate fi vorba și de catastrofe provocate de om pentru că, după cum vedem, unele evoluții sunt destul de periculoase și nu toți cei care le provoacă sunt conștienți de consecințele lor la scară mult mai mare. În condițiile acestea, desigur, o soluție ar fi ca o parte din populație să se mute pe o altă planetă sau în spațiul cosmic. Este greu deocamdată de evaluat cum se va desfășura un astfel de proces. Cert este că va trebui să învățăm cum să trăim și în alte condiții decât în cele terestre.”
Dumitru Prunariu este membru de onoare al Academiei Române, președintele Comisiei de Astronautică al Academiei Române, președinte al Asociației ROMSPACE, vicepreședinte al Comitetului de Relații Internaționale al ESA și membru al mai multor societăți, asociații și academii de specialitate din lume.
Raluca Creţ