Dumitru Chisăliță: nu se va reveni la prețurile de dinainte de liberalizarea pieței energetice
Publicat de MIRELA ROTAR, 8 februarie 2022, 14:37
Asociația ”Energia Inteligentă” a realizat recent o analiză potrivit căreia, după recalcularea facturilor, doar 4% consumatorii casnici vor beneficia de plafonare, primind în medie o compensare de 12 lei.
Consumatorii sunt sfătuiți să nu mai spere că facturile la gaze vor reveni la nivelul anului trecut. Președintele Asociației ”Energia Inteligentă”, Dumitru Chisăliță, atrage atenția că însăși plafonarea a declanșat această spirală crescătoare a facturilor:
La 1 aprilie, în momentul în care această schemă de plafonare și compensare va dispărea și nu va apărea nimic altceva în loc, e clar că prețul din facturi va fi unul mult mai mare. În medie, am socotit că va fi undeva până la 120% mai mare decât era anul trecut în aceeeași perioadă. Având în vedere că contractele se încheie pe un an, există șansa foarte mare ca un consumator să intre și în iarna următoare cu astfel de prețuri. Plafonarea prețurilor pentru majoritatea consumatorilor de gaze a fost un lucru mai rău decât dacă nu ar fi existat. Un program care a fost introdus de autorități în 2021 cu scopul de a scădea prețul și care a fost de fapt motivul principal al începerii creșterii prețurilor la gazele naturale în România.
CJ Mureș are banii asigurați pentru achitarea facturile la instituțiile de cultură subordonate, la un buget estimat de 3,5 milioane de lei, mai mare cu 150% față de iarna trecută. Cam jumătate din sumă revine Muzeului Județean, care administrează și Palatul Culturii, urmat de Consiliul Județean însuși care achită facturile pentru Palatul Administrativ, în care funcționează și Prefectura Mureș.
De asemenera, funcționarea va fi asigurată în acest sezon rece atât pentru Teatrul ”Ariel”, Ansamblul ”Mureșul” și Filarmonica de Stat, cât și pentru muzee, a declarat directorul Direcției Economice din cadrul CJ Mureș, Alin Mărginean:
La Consiliul Județean, împreună cu instituțiile subordonate de cultură, costul total pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022, bugetul alocat pentru cele 8 instituții de cultură, inclusiv noi, este aproximativ 3,5 milioane de lei, pentru plata energiei electrice și a gazului. După 20 ianuarie sosesc facturile de utilități, iar sumele sunt în cont, și sunt asigurate o parte din fonduri de la bugetul de stat și o parte din fondurile proprii.
Guvernul a adoptat noile măsuri pentru plafonarea de la 1 februarie a preţurilor şi compensarea facturilor la energie electrică şi gaze naturale. Acestea sunt de 80 bani/kWh pentru energie electrică şi 31 bani/kWh pentru gaze, indiferent cât consumă.
Dacă, în plus faţă de acest lucru, consumatorii casnici consumă 500 kW lunar şi 300 de metri cubi lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară şi, practic, vor plăti 68 de bani pentru energia electrică şi circa 22 de bani pentru gazele naturale.
Valeriu Russu