Dumitru Chisăliță: Facturile la energie și gaze vor veni cu cel puțin 2,3 luni întârziere
Publicat de Rotar Mirela, 10 octombrie 2022, 11:49 / actualizat: 10 octombrie 2022, 17:33
Din cauza modificărilor repetate în privința prețurilor la energie, dar și pentru că se anunță ”modificări la modificări”, furnizorii de energie vor întârzia facturarea consumului, anunță președintele Asociației România Inteligentă, Dumitru Chisăliță.
În ultimul an au fost 14 modificări de măsuri sociale, de compensare sau plafonare, au fost date legi, ordonanțe, care ulterior au fost refăcute iar formulele de calcul s-au schimbat permanent.
La această dată este în vigoare Ordonanța de Urgență 119 din 1 septembrie 2022 care modifică substanțial vechea ordonanță, mai ales în raport cu consumatorii.
Se anunță, însă, noi schimbări, ceea ce provoacă și mai mult haos atât pentru consumatori cât și pentru furnizori, a precizat pentru Radio Târgu Mureș Dumitru Chisăliță:
Modificările care au fost în ultimul an de zile și, har Domnului, au fost multe modificări, au arătat că e nevoie de câteva zeci de zile până la momentul în care un astfel de soft poate să fie modificat, validat și pus în operare. Ne vom confrunta în momentul de față cu aceste întârzieri în ceea ce privește facturarea și, în același timp, trebuie să avem în vedere că se discută acum în Parlamentul României modificarea modificărilor care au fost la 1 septembrie. Asta înseamnă că, din nou, procesul acesta va fi reluat iar facturile care vor veni vor cumula cantități pe o lună, două, trei sau chiar mai mult…
Târgumureșenii nu sunt, deocamdată, îngrijorați de facturile la energie, în schimb, recunosc că sunt atenți la consum:
Potrivit noilor modificări ce urmează să primească votul final în Parlament, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 0,68 lei/kWh, inclusiv TVA, pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 0 – 100 KWh.
Datele arată că mai mult de jumătate dintre români au un consum lunar sub 100 de KWh pe lună.
În cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar depășește acest plafon și este de maximum 255 kWh, prețul crește la 0,80 lei/kWh.
Prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh în cazul clienților casnici și maximum 0,37 lei/kWh pentru clienții noncasnici.
Cristina Bulbescu