Dumitrița Gliga, PSD: pas important pentru finalizarea investiției Hidrocentrala Răstolița
Publicat de Rotar Mirela, 11 noiembrie 2024, 13:02
Președintele PSD Mureș, deputatul Dumitrița Gliga, candidat al social democraților pentru un nou mandat în Parlament, a salutat semnarea acordului de mediu pentru amenajarea hidroenergetică de la Răstolița, care permite finalizare a lucrărilor. Evenimentul a avut loc pe 28 octombrie, în prezența lui Laurențiu Păștinaru, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.
Potrivit deputatului Dumitrița Gliga, proiectul prevede scoaterea unei suprafețe de 171 de hectare din fondul forestier, urmată de umplerea, până la cota 720, cu defrișarea a circa 40 de hectare și captări pe cursurile de apă Răstolița, Gălăoaia Mare, Gălăoaia Mică și Vișa. Pentru protejarea habitatelor, s-a renunțat la captarea celorlalte trei cursuri de apă și au fost incluse măsuri de reducere, până la eliminare, a impactului asupra biodiversității.
Dumitrița Gliga:
,,Pentru noi, cei din Partidul Social Democrat Mureș, acest baraj reprezintă un lung șir de documentații, discuții, implicare constantă în ultimii ani. Este evident angajamentul social-democraților mureșeni pentru urgentarea finalizării lucrărilor și implicarea, încă de la prima HG din 2016, atât pe linie guvernamentală, cât și parlamentară, în deblocarea lucrărilor și legislația necesară pentru finalizarea barajului.”
Investiția de la Hidrocentrala Răstolița va avea o putere instalată de 35 megawați și o capacitate de producție de energie de peste 58 gigawați oră pe an, fiind primul proiect hidroenergetic de mare capacitate construit după 1990, a mai precizat candidatul PSD Mureș la Camera Deputaților:
”În primul rând, punerea în funcțiune va fi foarte importantă pentru echilibrarea sistemului energetic la nivel județean și nu numai. Vorbim de asemenea de energie verde care poate fi obținută 24h din 24. De asemenea, poate asigura regularizarea debitului de apă și poate fi o alternativă pentru alimentarea cetățenilor cu apă potabilă pe viitor. După obținerea acordului de mediu, urmează parcurgerea ultimelor etape adoptarea hotărârii de Guvern pentru defrișarea cuvei lacului, licitarea acestei defrișări, finalizarea lucrărilor care mai trebuie executate, defrișarea cuvei lacului, umplerea lacului și bineînțeles, uzinarea.”
Autor: Cosmina Nicoară